Amnesty International hield op vrijdag 18 oktober 2013 opnieuw een 'Schrijf-ze-VRIJdag'. Deze editie concentreerde zich echter op het straffeloze geweld op holebi's in Zuid-Afrika en kreeg daarom de naam 'Schrijf-ze-VASTdag'.

'Schrijf-ze-VRIJdag' is een briefschrijfactie waarmee Amnesty International gevangenen over heel de wereld, wiens mensenrechten geschonden worden, probeert vrij te krijgen. Met 'Schrijf-ze-VASTdag' wil de mensenrechtenorganisatie een einde maken aan de straffeloosheid van misdaden tegen holebi's en transgenders over heel de wereld en meer bepaald in Zuid-Afrika. “De lesbische mensenrechtenactiviste Noxolo Nogwaza werd in 2011 verkracht en daarna op gruwelijke wijze vermoord. Twee jaar na de feiten is de zaak van Noxolo nog altijd niet voor het gerecht gekomen en zijn de daders nog altijd niet opgepakt. Daarom werd ze het boegbeeld van deze actie”, zegt Nick Vanden broucke van Amnesty International. De organisatie wil dat de Zuid-Afrikaanse regering meer moeite doet om de daders van dergelijke misdaden te veroordelen.

Niet de enige

Noxolo Nogwaza is immers lang niet het enige slachtoffer van holebihaat. In de Zuid-Afrikaanse maatschappij is homofobie diep doorgedrongen. Zo krijgen slachtoffers die een klacht neerleggen dikwijls geen hulp aangeboden. Amnesty International vindt het schrijnend dat de haatmisdaden vaak niet eens erkend worden als een vorm van criminaliteit. Volgens Luleki Sizwe, een Zuid-Afrikaanse organisatie die focust op het welzijn van lesbiennes, worden in Kaapstad elke week tien lesbische vrouwen verkracht omwille van hun geaardheid. Verder stelt Amnesty International vast dat er tussen juni en november 2013 zeven holebi's en transgenders vermoord werden.

De uitdaging

Nochtans heeft Zuid-Afrika geen conservatieve grondwet. Integendeel. Zuid-Afrika is het enige Afrikaanse land dat het homohuwelijk heeft gelegaliseerd. Ook was Zuid-Afrika het eerste land ter wereld dat de holebivlag als nationaal symbool erkende. In theorie aanvaardt de Zuid-Afrikaanse justitie homoseksualiteit. Nu moet het nog aanvaard worden in de praktijk. De ambassade van Zuid-Afrika zou de brieven van Amnesty International goed ontvangen hebben. “Het is nog te vroeg om echt verandering waar te nemen, maar het hoofd van de Nationale Politie heeft een publiek statement gemaakt waarin het belang van gendertraining voor politieagenten onderstreept wordt om zo haatmisdaden op basis van seksuele identiteit te voorkomen”, verklaart Amnesty International.

Facebook-applicatie

Enkele dagen voor 'Schrijf-ze-VASTdag' lanceerde Amnesty International Vlaanderen een Facebook-applicatie waarmee sympathisanten hun profielfoto konden doorsturen. Deze foto's worden op een grote regenboogvlag geplakt die naar Zuid-Afrika gestuurd wordt. De vlag zal gedragen worden tijdens demonstraties die gepland staan in 2014. De app werd 829 keer gedeeld. “We zijn behoorlijk tevreden met de reacties en discussies die de Facebook-applicatie heeft aangewakkerd bij jongeren", zegt Nick Vanden broucke. "Maar de nadruk ligt uiteraard op het schrijven van brieven. Ongeveer 60.000 jongeren namen deel aan de schrijfactie."

© 2013 - StampMedia - Charlotte Van Campenhout en Jonelle Luzolele