Van 8 tot en met 16 juni vindt de tiende editie van het Brussels Film Festival (BRFF) plaats in en rond het voormalige omroepgebouw Flagey. "Met BRFF willen we het grote publiek warm maken voor de Europese kwaliteitsfilm, in al zijn rijkdom en diversiteit", zegt festivaldirecteur Ivan Corbisier.

Naast de twaalf films in competitie (met een internationale jury) kunnen filmliefhebbers vijftien nieuwe Europese producties ontdekken in de Panorama-sectie. Corbisier: "De noemer Europese film wordt heel breed geïnterpreteerd: BRFF vertoont onder andere films uit Marokko, Groot-Brittannië, Spanje en Rusland."

Openluchtvertoningen

Grote publiekstrekkers van het festival zijn traditiegetrouw de gratis openluchtprojecties. Na het vallen van de avond, als het weer het toelaat, biedt het aanliggende Heilig Kruisplein plaats aan ongeveer drieduizend cinefielen die er op een groot scherm kunnen genieten van de betere film.

Op het openluchtprogramma van deze editie van BRFF staan twee Belgische films (Hasta la vista! en Les géants) en twee filmconcerten. De Duitse expressionistische film Der golem (1920) en de eerste aflevering van de succesvolle Britse televisieserie The prisoner (1967) worden er live van een nieuwe soundtrack voorzien.

Relatie film en muziek

"De relatie tussen film en muziek krijgt dit jubileumjaar een prominente plaats toebedeeld op BRFF", verklaart Corbisier. "Naast de twee filmconcerten vertonen we zes muziekdocumentaires, geeft de Franse componist Jean-Michel Bernard een masterclass over filmmuziek en kunnen jonge musici en filmprofessionals speeddaten met elkaar."

Met ook nog een retrospectieve van de Britse regisseur Peter Greenaway, een kortfilmcompetitie met twaalf Belgische films en een aantal premières (onder andere Woody Allens To Rome with love) loont het vast en zeker de moeite om eens af te zakken naar de hoofdstad.

Meer informatie over filmvertoningen en tickets: www.brff.be.

© 2012 - StampMedia - Pieter Neirinckx


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 04/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 04/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 04/06/2012