Op maandag 16 maart ging de zevende editie van Calamartes van start. Ook dit jaar gaat het jaarlijks cultuurfestival door in de spiegeltent op de stadscampus van de Universiteit Antwerpen. Het doel? “Cultuur naar de student brengen, maar ook bewijzen dat studenten meer kunnen dan overlast veroorzaken”, vertelt organisator Elke Mets. 

Vijf dagen lang organiseert de overkoepelende studentenvereniging Unifac met een groep gemotiveerde studenten een kunstfestival voor de Antwerpse student. Elke dag voorzien verschillende studentenclubs een culturele activiteit.

Alle vormen van cultuur komen aan bod. "Zo is er naast een openingsconcert van Willow en NoMoBS op maandagavond, een poetry slam wedstrijd op dinsdag en een comedy night op woensdag" , legt mede-organisator Elke Mets van Unifac uit. "De focus ligt op studenten, maar ook buurtbewoners en scholen zijn uitgenodigd." Om de drempel zo laag mogelijk te houden, is het evenement bijna volledig gratis.

Calamartes?

Maandag werd het festival Calamartes op gang geschoten op de Stadscampus. Voor de gelegenheid knipten rector Alain Verschoren en schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open VLD) geen lintje, maar een ketting door.

De naam Calamartes is een combinatie van ‘calamares’ en ‘martes’. “Het idee is dat dit festival haar tentakels spreidt over heel de buurt, als een inktvis. Door middel van cultuur proberen we zo een groot geheel te vormen”, vertelt Mets. En 'martes'? "Simpel: het festival is elk jaar in maart", besluit Mets.

Bekijk de fotoreportage van de openingsstoet:

http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157650969520559/

Het volledige programma vind je op de website van Calamartes.

© 2015 – C.H.I.P.S StampMedia - tekst: Bâlâ Kirimli, foto's: Stijn Fabrice de Kisangani


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - Online op 16/03/2015