ANTWERPEN - De Antwerpse cinema Cartoon's is terug van weggeweest. Vanaf 28 februari verwelkomt de bioscoop nieuwe en oude bioscoopgangers. Die laatsten misten de bioscoop naar eigen zeggen "als gekken". Ze vinden elkaar nu terug in het hernieuwde café Cartoon.

Sinds afgelopen weekend kunnen filmliefhebbers hun hartje weer ophalen in Cinema Cartoon’s. Het kleine Antwerps filmtheater heeft grote wijzigingen doorgaan: een totaal nieuw team, verfrissend design, gerepareerde en beter uitgeruste zalen, kortom: een nieuwe look and feel heerst in de Kaasstraat.

Bij het binnenkomen in de hal springt meteen een kleurrijke muur in het oog. “Dat is een echte Alexandrië van de oude filmposters die het glorierijke verleden van de cinema verbeeldt”, zegt Hannes den Ouden, een trouwe cinefiel van Cartoon’s. De muur geeft nostalgie aan de trouwe bezoeker en inspiratie aan nieuwkomers. Verantwoordelijke van Cartoon’s Lotte Paklons heeft ook plannen om aan de oude tradities te houden. Zij hoopt net als vroeger twee donderdagavonden per maand een concert te organiseren in het café in de kelder. Daar is het geliefde café Cartoon opnieuw geopend.

Muurschildering

Veranderingen om de bioscoop opnieuw een levendige en frisse ziel te geven, zonder zijn geschiedenis waarden te vergeten. Bij de ingang van het vernieuwde café Cartoon is er een fascinerende muurschildering van overlappende gezichten, die de ziel van cinema vormen. Op het schilderij een vrouwelijk oog, overlapt met één mannelijk oor. Larsen Bervoets, de kunstenaar en maker van dit werk, zegt dat het idee was om twee filmshots te combineren aan de hand van een symboliek van ogen en oren.

“De bioscoop is een plaats waar we luisteren, kijken en waar we het samen met iemand kunnen meemaken", zegt Larsen. Er is een gezegde dat mannen door hun ogen verliefd worden en vrouwen door hun oren. Volgens het schilderij van Larsen, met visuele man als auditieve vrouw, lijkt die regel in de bioscoop andersom te werken.

Een bezoek aan Cartoon’s laat mensen niet alleen kijken naar een goede film, maar biedt iets dat de cinema-ervaring verlengt. Nu nog hopen dat iedereen die op Facebook pleitte voor het behoud van de bioscoop ook regelmatig een bezoek brengt aan Cartoon’s.

© 2014 – StampMedia – Alisa Nadezhkina, foto’s: Milou Verstappen


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 05/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 05/03/2014