© Christelle Pandanzyla

Op 8 en 9 juli vindt in het Ter Kamerenbos opnieuw de ‘Brussels African Market’ plaats. Het event komt er dankzij Roots Events, dat geleid wordt door Christelle Pandanzyla (35). Een gesprek met een Belgische duizendpoot, die de Afrikaanse gemeenschap in Brussel empowert.

Wie is Christelle Pandanzyla?

Een Belgische van Congolese afkomst, geboren in Ukkel als dochter van een jurist en een leerkracht Frans. Hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Just follow Me’. Leidt de netwerkorganisatie ‘Roots Events’ en is onder meer bezieler van ‘Afro’péros’.

© Christelle Pandanzyla

U werkt aan verschillende projecten met ‘Roots Events’. Wat is het doel van deze vereniging?

“Het is onze ambitie om talenten van hier en elders te versterken. Het gaat om educatie, events, entertainment,… Met Roots Events zijn we er voor de bevordering van de Afrikaanse talen en culturen. Maar ook voor jonge ondernemers, onterwerpers en kunstenaars. We proberen te zorgen voor positieve beeldvorming van een continent waar nog steeds negatief over gesproken wordt.”

U bent ook de bezielsters van Afro’péros, voor Afrikaanse jongeren in Europa.

“Ik breng graag mensen in contact. Ik organiseerde al netwerkevenementen voordat het zo genoemd werd (lacht). Voor ik aan de slag ging bij de bank waar ik nu werk, kreeg ik de kans om in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten deel te nemen aan netwerkevents voor vrouwen. Toen ik terugkwam, besloot ik om hetzelfde te doen in Brussel. Daarom heb ik Les Afro’péros opgericht.”

“Het bedroeft me dat veel jongeren alleen gasten als 50 Cent als rolmodel hebben. Of Barack Obama. Dat is veel te ver weg. Je kan niet op een dag wakker worden en hopen dat je een bekende rapper bent, of de president van de VS. Je moet realistisch zijn, waarderen en benutten wat er nu al is. Dus breng ik graag mensen samen, die iets bereikt hebben. En anderen kunnen lanceren. We moeten de komende generaties tonen dat er zwarten zijn die in alle domeinen van de maatschappij vooruitgang geboekt hebben, ‘uit ons keurslijf’ stappen.”

Vertel eens wat meer over uw tijdschrift?

“Bij het begin was Just Follow Me gewoon een ego-trip, een blog waar ik deelde wat ik leuk vond en wat me beviel. Ik hou van reizen, van het ontmoeten van mensen. Ik heb een zeer slecht geheugen en daarom schrijf ik op wat ik allemaal doe. Nu is Just Follow Me stevig gegroeid en bestaan er twee versies: online en print. Verschillende redacteurs zetten mensen in de kijker die het verdienen om bekender te worden. Mensen die we nu nog niet in de media zien."

"Het gaat over politiek, economie, over andere dingen – over alles wat de vierde macht moet belichten. De media hebben een heel belangrijke rol in de maatschappij, maar de zwarte gemeenschap blijft volledig afwezig in de Belgische media.”

Je bent gepassioneerd, een dromer ook?

“Ik reis graag, en reizen versterkt de jeugd, zegt men wel eens. Ik ben een fundamentele dromer maar ik blijf niet op een wolk tot mijn droom uitkomt. Want dat gebeurt niet zomaar. Je moet bewegen om je dromen te bereiken.”

vorige volgende