© Brenton van Herp

Op woensdag 28 en donderdag 29 juni vond in Park Spoor Noord het Foot Festival plaats, georganiseerd door de Homeless Cup. Dat is een voetbaltoernooi voor (gewezen) dak- en thuislozen. Ook de Antwerp Streetboys, die dit jaar tien kaarsjes mogen uitblazen, waren vertegenwoordigd.

Het Foot Festival in Park Spoor Noord was een speciale editie voor de Antwerp Streetboys. Ze vierden tijdens het toernooi hun tiende verjaardag. Het project werd precies een decennium geleden opgestart door het Activeringsproject Harde Kern Druggebruikers en het Inloopcentrum De Vaart.

Trainer Sulliman en ex-profvoetballer Gilles De Bilde trainden wekelijks de jongens om ze klaar te stomen voor de Homeless World Cup in Melbourne (wat ook getoond werd op het gelijkname Eén-programma, red.). Tot op de dag van vandaag is Sulliman nog steeds de gedreven trainer van de Antwerpse daklozen.

© Brenton van Herp

“Doorheen de jaren is er veel geëvolueerd”, vertelt Björn, de huidige doelman van de Antwerp Streetboys tijdens het tornooi. “Veel spelers van tien jaar geleden zijn al afgehaakt, ikzelf speel hier zelf nog maar vier jaar. In die vier jaar is er veel veranderd. Er komen jaarlijks heel wat ploegen bij en ik ken ondertussen heel wat spelers van andere ploegen”, gaat de Antwerpenaar verder.

“Toen er hier drie jaar geleden ook een toernooi was, speelden we binnen in de loodsen op steen. Ondertussen spelen we hier buiten op gras. Er is nu ook veel meer belangstelling dan vroeger. Alleen maar vooruitgang”, concludeert hij.

© Brenton van Herp

Van 29 augustus tot 5 september vindt in de Noorse hoofdstad Oslo het wereldkampioenschap - ofwel de Homeless World Cup - plaats. De selectie van zowel de mannelijke als vrouwelijke nationale ploeg werd tijdens het toernooi in Antwerpen bekendgemaakt. Doelman Björn is de enige van de Antwerp Streetboys die de selectie haalde.

Meer info: belgianhomelesscup.be


Dit artikel werd gepubliceerd door apen.be op 04/07/2017

vorige volgende