Marine Hamzi © Rune Timmermans

Marine Hamzi (23) heeft een verleden in de jeugdzorg. Dat verleden blijft haar achtervolgen, schrijft ze in deze eerlijke getuigenis.

“Ik ben Marine en ik heb grote dromen. Maar ik heb ook veel tegenslagen gekend in mijn leven: armoede, een slechte thuissituatie, gepest worden op school en veel eenzaamheid en verdriet.

Op mijn zestiende belandde ik in de jeugdzorg. Ik kreeg een nieuwe verblijfplaats en kon daar ook slapen. Dat was supergoed, want eindelijk kon ik proper leven, kreeg ik op tijd eten en voelde ik begrip en vrijheid. Maar toen ik in de klas vertelde dat ik in een instelling zat, kreeg ik hatelijke en domme reacties. Het resultaat was dat ik uiteindelijk alles voor mezelf hield. Nu haat ik school. Het liefst wil ik zelfstandig en stinkend rijk zijn, en een pak geld gooien tegen het voorhoofd van mijn haters.

Ik woon nu alleen. Ik ontvang een leefloon van het OCMW. Mensen kijken op mij neer omdat ik geen diploma heb behaald... Maar ik heb diepgewortelde ambities en die zal ik koste wat het kost waarmaken: ik studeer nu bedrijfsbeheer, want ik wil mijn eigen muziek uitbrengen en daar geld mee verdienen. En ook wil ik een online business uitbouwen. Want ik wil vrijheid, en een huis kopen en leuke dingen doen.

"Mensen kijken op mij neer omdat ik geen diploma heb behaald... Maar ik heb diepgewortelde ambities en die zal ik koste wat het kost behalen"

“Marine je hoopt en droomt te veel en je zal het toch nooit bereiken”, zei een crush tegen mij.

Dus wil ik nu het tegendeel bewijzen.

Ooit zal ik toch bereiken waar ik naar verlangde, en vooral wat voor mij voorbestemd is. Ik wil jullie meegeven dat je nooit moet luisteren naar negatieve kritiek van mensen. Ze zullen toch altijd iets zeggen om je neer te halen, maar je moet je er net doorheen shinen.

“Marine je bent een instellingskind. Ik kan je niet voorstellen aan mijn ouders. Ik wil iemand die uit een goede familie komt.” Dat is wat hij zei tegen mij. Dat wil je toch niet horen van iemand waar je een toekomst mee wil uitbouwen? Ik heb een bepaalde periode in mijn leven in een instelling gezeten, ben ik dan automatisch een slechte partner?”


Dit artikel werd gepubliceerd door WAT WAT op 08/11/2022.

vorige volgende