© Stefan Lambrechts

Het project ‘Coming World Remember Me’ opende dinsdag haar mobiele atelier in Het Steen in Antwerpen. Daar kunnen kinderen, jongeren en volwassenen van 13 april tot 8 mei kleien beeldjes maken om de oorlogsslachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog te herdenken. “Jongeren mogen niet vergeten waarvoor we gestreden hebben.”

In het bijzijn van burgemeester Bart De Wever (N-VA) openden Vredescentrum en HETPALEIS/HETSTEEN op dinsdag 12 april het mobiel boetseeratelier ‘Coming World Remember Me’ in Het Steen in Antwerpen. Het project wil kinderen en jongeren, maar ook volwassenen, herinneren aan de Eerste Wereldoorlog.

Coming World Remember Me wil dat doen door kinderen, jongeren en volwassen over heel de provincie Antwerpen en West-Vlaanderen 600.000 kleien beeldjes te laten maken. Elk beeldje symboliseert één slachtoffer die tijdens de wereldoorlog in de Westhoek viel.

“Ons project focust voornamelijk op jongeren”, legt de voorzitter van het Vredescentrum Gilbert Verstraelen uit. “We willen jongeren eraan herinneren hoe erg WOI was en waarom vrede zo belangrijk is.” Bart De Wever knikt bij het horen van die woorden: “Vredesopvoeding is belangrijk. Dit project helpt de weg naar vrede te maken”, sprak hij in zijn toespraak.

Beseffen hoeveel mensen sneuvelen

“Dit is een leuke manier om over de Eerste Wereldoorlog te leren”, vertelt de Antwerpse schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Wanneer je een beeldje maakt, krijg je gelijktijdig meer informatie over de Eerste Wereldoorlog. Daardoor kunnen jongeren op een boeiende manier meer te weten komen over die periode.”

Ook voor kunstenaar Koen Vanmechelen, die de gietvormen ontwierp waarmee bezoekers de beeldjes kunnen maken, is het belangrijk dat jongeren bijleren over WO I. “Jongeren mogen niet vergeten dat we in het verleden hebben gestreden voor de vrijheden die we vandaag de dag hebben”, legt hij uit. “Wanneer we vergeten hoeveel pijn oorlog kan veroorzaken, zullen we zelf makkelijker oorlog stichten. Door in totaal 600.000 beeldjes te maken, beseffen jongeren hopelijk op welke massale schaal mensen in een oorlog kunnen sneuvelen.”

Door en voor iedereen

Voor het maken van de kleien beeldjes hoef je niet beschikken over geweldige artistieke vaardigheden. “Je hebt ervoor geen talent nodig”, lacht Vanmechelen. “Het is de bedoeling dat iedereen, zowel klein als groot, een beeld kan maken. Of misschien zelfs zijn artistiek talent kan ontdekken.”

Alle aanwezigen schepenen en de burgemeester hebben zich alvast aan een kunstwerkje gewaagd. “Ik weet niet of het getraind oog van de heer Vanmechelen mijn kunstwerk gaat goedkeuren”, grapte De Wever.

© Stefan Lambrechts

Het project ‘Coming World Remember Me’ is een initiatief van de provincie West-Vlaanderen. Samen met de provincie en de stad Antwerpen zal het project dit najaar verschillende mobiele ateliers in Antwerpen oprichten. Het atelier in De Steen zal nog tot 8 mei openblijven.

Wie gratis een kleien beeldje wil maken, kan daarvoor nog tot 8 mei terecht in Het Steen.

© 2016 – Stampmedia – Tekst: Matthias Vanherle, foto: Stefan Lambrechts


Dit artikel werd gepubliceerd door deredactie.be op 12/04/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 12/04/2016

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 12/04/2016