Félix Tshisekedi © Twitter

Félix Tshisekedi, de omstreden nieuwe president van de Democratische Republiek Congo, is net terug van een bezoek aan Washington. Naast een ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, ontmoette Tshisekedi ook een aantal Amerikaanse investeerders. Hij hoopt daarmee op hulp en een nauwere samenwerking tussen de DRC en de VS.

President Félix Tshisekedi sprak met minister van Buitenlandse zaken Mike Pompeo over het versterken van de banden tussen de DRC en de VS. Pompeo sprak daarop zijn "steun uit voor het programma van verandering" van de nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi, "gericht op de bestrijding van corruptie, versterking van het bestuur, bevordering van mensenrechten, stabiliteit en veiligheid.”

Ontmoeting met Amerikaanse investeerders

Maar het bezoek aan Pompeo was niet de enige ontmoeting van Félix Tshisekedi in Washington. In de Kamer van Koophandel riep hij Amerikaanse investeerders op om in de DRC te investeren. Hij ging ook langs bij de Georges Town University, de universiteitsinstelling die de beroemde Amerikaans-Congolese basketballer Dikembe Mutombo vormde. Mutombo hostte dat bezoek en Tshisekedi, die smeedde de banden.

Ontmoeting met Christine La Garde

Vorig jaar kwam Congo in opspraak omdat ze zogezegd een deal hadden met het Internationaal Monetair Fonds over het plan van terugbetaling wat de nationale schulden betrof. Het IMF ontkende de deal, maar vertelde wel dat er vooruitgaan was in de gesprekken. In Washington onderhield Tshisekedi opnieuw een gesprek over een hervatting van de samenwerking met de IMF. Die laatsten zullen opnieuw een audit uitvoeren op de DRC, wat de DRC sinds 2015 had geweigerd. De hernieuwde samenwerking zou moeten leiden tot betere economische omstandigheden en beterschap voor de Congolese bevolking, op de lange termijn. Het lijkt er dus op dat Tshisekedi met een schone lei wil beginnen, wat de financiën én investeringen van Congo betreft.

Nog geen regering

Maar de puzzel die Félix Tshisekedi moet leggen na zijn omstreden aantreden als president is nog niet volledig af. Hij wordt onder meer bekritiseerd omdat hij niet in staat is een regering te vormen.

vorige volgende