© Pixabay

Pokémon is terug van (even) weggeweest. Met Detective Pikachu, de eerste live-action film rond Pikachu en zijn soortgenoten, zet de franchise van Nintendo zichzelf opnieuw in de belangstelling. Een blik op de hoogtepunten van de franchise die zichzelf blijft heruitvinden.

De wereld hoorde voor het eerst van Pokémon in 1996, toen Nintendo in Japan de GameBoyspelletjes Pokémon Red en Pokémon Green uitbracht. Bedenker Satosho Tajiri, die tot dan slechts een aantal kleine games op zijn naam had staan, liep zes jaar eerder al rond met het idee van Pokémon. Hij baseerde het op het verzamelen van insecten, een hobby die hij als kind had. Hij wou spelers laten ruilen via de Gameboykabel in plaats van ze te laten concurreren.

Dat idee bleek goud waard: twee jaar na de oorspronkelijke Japanse release kreeg ook Amerika twee Pokémonspelletjes: Red en Blue. Het wereldwijde succes kon beginnen. De wereld van Pokémon bleek geschikt voor meer dan games alleen en kreeg achtereenvolgens zijn eigen kaartspel en tv-reeks, die er allebei in slaagden het succes van de games te evenaren.

Pokémon: The First Movie: Mewtwo Strikes Back.

Na meer dan 60 afleveringen van de animeserie wist iedereen hoe zo’n aflevering over het algemeen verliep: Ash, Misty en Brock komen voor een nieuwe uitdaging te staan in de vorm van een Pokémon/trainer/gym… Team Rocket, het vijandige team, probeert Pikachu van Ash te stelen. Ash katapulteert Team Rocket in de lucht en maakt een nieuwe vriend(in) die hij belooft ooit terug te zien, waarna hij weer verder reist.

In 1999 werd de hype nieuw leven ingeblazen met de eerste film: ‘Mewtwo Strikes Back’. De film was een gigantisch succes in de zalen maar kreeg slechte kritieken en werd bestempeld als ‘enkel geschikt voor jonge kinderen’. Nochtans stemt de eerste langspeelfilm van de franchise sterk overeen met de populaire serie, maar dan met een volwassen, pacifistische boodschap. “Ik zie nu dat de omstandigheden van iemands geboorte niet relevant zijn. Het is wat je doet met het geschenk van het leven dat bepaalt wie je bent,” filosofeert de vijandige Pokémon Mewtwo. Een boodschap waar de hele wereld, ouder en kind, anno 2019 nog steeds iets aan heeft. Daarom komt er een remake ‘Mewtwo Strikes Back Evolution’. Een releasedatum in het Westen is er nog niet. De Japanse trailer is er al wel.

Pokémon Go

Het mag duidelijk zijn: vernieuwing was altijd al dé sleutel achter het succes van Pokémon. Nooit was die vernieuwing meer nodig dan in 2016, toen de meeste kinderen hun schouders ophaalden wanneer Nintendo weer kwam aanzetten met twee nieuwe Pokémongames. Tot in juli van dat jaar ‘Pokémon Go’ opdook. Het hele gameconcept dat al vanaf het begin aan de basis lag van Pokémon, bleek perfect samen te gaan met het tot dan toe amper bekende begrip ‘augmented reality’. Daarbij worden computerbeelden toegevoegd aan de dagelijkse realiteit. Pokémon Go kreeg iedereen weer aan het ‘catchen’, van je neefjes tot je buurvrouw.

Met Harry Potter: Wizards Unite, waarin de speler magische objecten moet verzamelen, probeert die andere wereldberoemde magische franchise later dit jaar hetzelfde (tover)trucje nog eens over te doen. Het is afwachten of dat met hetzelfde succes gepaard zal gaan als Pokémon Go. Dat kan bijna drie jaar na de release nog altijd maandelijks op iets van een 150 miljoen spelers kan rekenen.

Detective Pikachu 

De mensen achter Pokémon hebben niet stilgezeten sinds Pokémon Go. Pokémon Go kreeg al verschillende updates. Zo is er nu de mogelijkheid om te ruilen en nieuwere generaties Pokémon te vangen. In 2017, ter ere van de 20ste verjaardag van de serie, werd er ingespeeld op de nostalgie van oudere fans met een nieuwe film: ‘Pokémon: I Choose You’ waarin de ontmoeting tussen Ash en Pikachu opnieuw wordt verteld.

In 2018 kwamen er twee nieuwe games voor de Nintendo Switch, en de volgende staan al klaar voor later dit jaar. Dé reden dat Pokémon dit jaar terug in alle schijnwerpers staat, is echter ‘Detective Pikachu’, de eerste live-action film over de kleurrijke wezens. Die is gebaseerd op een minder bekende spin-off adventure game met dezelfde titel. De film geeft een antwoord op de vraag waar fans al vanaf het begin mee zitten: hoe zouden Pokémon eruitzien in het echt?

En een minder prangende vraag: hoe zou Pikachu klinken met de stem van acteur Ryan Reynolds? Uit de trailers blijkt dat dat ongeveer klinkt als Deadpool, die andere film waarin Reynolds de hoofdrol vertolkt. De filmtrailer toont ook andere Pokémon: Naast Pikachu zie je ook Psyduck, Charizard, Bulbasaur en Mewtwo. Aan de echte fans om ze allemaal te herkennen eens de film 8 mei uitkomt in België. Gotta Catch ‘em All!


Dit artikel werd gepubliceerd door NewsMonkey.be op 16/04/2019

vorige volgende