FlatWorld is een vierkoppig kunstcollectief uit Lier dat naar eigen zeggen ‘de wereld wil veroveren’. De eerste stap om die werelddominantie te bereiken, was een gepast atelier vinden. Dat vonden ze door illegale graffiti achterwege te laten en zich maatschappelijk te engageren.

De vier ambitieuze kunstenaars zijn Joachim Lambrechts (26), Jonas Van Varenberg (26), Andreas Meermans (21) en Jef Buseyne (28) en hebben ieder een eigen specialiteit. Joachim schildert felgekleurde abstracte patronen, gecombineerd met herkenbare elementen. Jonas’ dada zijn burleske naakte vrouwen, terwijl Andreas gespecialiseerd is in graffiti. Jef, tenslotte, is gepassioneerd door fotografie. “Beeldende kunst is wat ons bindt. Maar het zijn net de verschillen die van ons een hecht collectief maken en onze horizonten verruimen", zegt Andreas geestdriftig.

Constructieve rebellie

Hun splinternieuwe atelier bevindt zich in één van de lokalen van een oude school in hartje Lier. De rauwe opschriften ‘No guts no glory’ en ‘I wasn’t born to follow’ trekken meteen de aandacht. Maar om het atelier te bemachtigen, moesten de vier zich enigszins intomen. “Wie illegaal graffiti spuit, komt vroeg of laat in de problemen. Bij mij was dat niet anders”, vertelt Joachim. “Daarom besloten we het anders aan te pakken: door constructief oppositie te voeren tegen onrecht. De rebellie zijn we niet kwijt, maar verwerken we nu in onze creaties. We maken er een positief verhaal van."

Street art

Vorige zomer moest jeugdhuis De Moeve in Lier verfraaid worden. “We maakten van de gelegenheid gebruik om dat project naar ons toe te trekken. We gaven de zaal een hippe, jeugdige look”, zegt Andreas, de benjamin van de gezelschap. “Omdat de mensen van het jeugdhuis tevreden waren over het resultaat, organiseerden we meteen daarna 'Street Moves'”, pikt Joachim in. Tijdens dat festival lieten we jongeren kennis maken en experimenteren met de verschillende technieken van 'street art'." Een ander project dat FlatWorld op het getouw zette, was 'Supervlieg', een workshop in deelgemeente Koningshooikt om kinderen warm te maken voor kunst.

Jeugdige originaliteit

Toenmalige Schepen van Cultuur Els van Weert (Groen) was gecharmeerd door het werk en de inzet van FlatWorld. “Els vroeg ons om haar persoonlijke campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober kracht bij te zetten met onze creaties. ‘Jeugdige originaliteit’ vond ze een belangrijke troef. Vandaag zit ze echter in de oppositie”, knipoogt Joachim. “Dat we mijn garage konden inruilen voor dit immense atelier, met zoveel meer potentieel, hebben we aan haar te danken.”

Toekomst

Binnenkort organiseert FlatWorld in het nieuwe atelier een gratis cultureel-artistiek evenement voor de buurtbewoners. In de zomer, van 8 juni tot 27 juli, stellen de jonge kunstenaars hun werk tentoon op een expo in de winkel Fish & Chips in Antwerpen.

© 2013 - StampMedia / Plantijn Hogeschool - Andrei Diaconu


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 01/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 01/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 01/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 01/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door CJP.be op 04/02/2013