Op vrijdag 19 oktober vond de Dag van de Jeugdbeweging plaats. Overal in Vlaanderen werden er activiteiten georganiseerd, zo ook op het Astridplein in Antwerpen. Vanaf zeven uur ‘s morgens kon je er terecht voor een lekker ontbijtje met verschillende jeugdbewegingen.

Jeugdbeweging kiezen

“Ik zit vanaf mijn zes jaar in de Chiro”, vertelt Marjolein van Chiro Toreke.  "Op die leeftijd kon ik nog niet beslissen naar welke jeugdbeweging ik wou, dus hebben mijn ouders voor mij gekozen." Dit geldt ook voor Rik van Chiro Lore en voor Emma uit de KLJ van Aartselaar. Kimberly, leidster van Akabe, heeft dan weer zelf voor de uitdaging gekozen.

De Beste

Jeugdbewegingen bekijken elkaar allemaal anders. Leden van de Scouts zien hun jeugdbeweging als ‘de beste’, terwijl Chiro een meer open blik heeft tegenover andere jeugdbewegingen. Chiro vindt het juist goed dat er verschillende jeugdbewegingen bestaan. Zo is er voor ieder wat wils.

Allochtonen in de jeugdbeweging

Voor allochtone jongeren is de drempel naar een jeugdbeweging vaak te hoog, behalve in een aantal grootsteden. Zo zijn bij Chiro Lore de leden van verschillende afkomst. KLJ uit Aartselaar telt daarentegen weinig jongeren van andere origine in haar rangen, net zoals de Scouts van Torhout en Chiro Toreke uit Ranst.

Bepaalde jeugdbewegingen doen echter veel moeite om een grotere diversteit te bekomen. KSJ Tarcidall uit Berchem organiseert binnenkort een activiteit in samenwerking met Kras. Kras is een organisatie die kinderen en jongeren bereikt die het moeilijker hebben om door te stromen naar bepaalde organisaties zoals jeugdbewegingen.

© 2012 - StampMedia - Marlies Mees


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 24/10/2012