David Lynch is zonder meer één van de beroemste regisseurs van zijn tijd. Maar dat hij daarnaast een bekwaam lithokunstenaar is, weten weinigen. Momenteel stelt hij onder de noemer Circle of Life zijn verzameld werk tentoon in het Centre de La Gravure in La Louvière.

Lithografie is een druktechniek waarbij op een kalksteen een tekening geschilderd wordt. Nadien kan deze tekening een aantal keer gedrukt worden op papier. In 2007 komt Lynch voor de eerste keer in aanraking met lithografieën. In de Franse drukstudio Idem, waar onder andere Picasso, Giacommeti en Matisse tekeningen drukten, wordt Lynch door Patrice Forest, de eigenaar van Idem, uitgenodigd om in zijn studio een aantal lithografieën te drukken. De twee daarop volgende jaren maakt Lynch meer dan 170 litho’s.

Man in room with knife

De werken in Circle of Life zijn één voor één simplistisch. Soms doet het eenvoudige lijnenspel denken aan de werken van Karel Appel en Corneille. De tekeningen hebben vaak duistere onderwerpen, zoals nachtmerries, de dood of verdriet. Maar door vrolijke accenten, die doen denken aan de CoBrA-beweging, komen de werken niet zo zwaar over.

De losse woorden, zinnen of teksten die in elke litho voorkomen, vergroten de absurditeit van de werken en vormen de rode draad doorheen de tentoonstelling. De zinnen hebben de ene keer niets met het werk te maken. Soms beschrijft hij dan weer met één woord wat er op het werk te zien is. 'Man in room with knife' is hier een mooi voorbeeld van. Het werk toont exact wat de titel zegt: een simplistisch getekend mannetje in een kamer met een groot mes. Het is zo banaal en zo slecht getekend, dat je zou vermoeden dat schilderen voor Lynch enkel een lachertje is.

Analyse van de werken levert dan ook geen achterliggende boodschap op. Hij schilderde niet met een boodschap in het achterhoofd. Hij geeft louter weer hoe hij zich voelde of wat hij zich herinnerde van zijn dromen. Door al deze elementen is de expo gehuld in een lichte, humoristische sfeer. Het is kunst met een serieuze knipoog.

Spookwereld

Doorheen de tentoonstelling lopen enkele uitspraken van David Lynch zelf. De quotes verwijzen naar zijn liefde voor de lithografieën. “I love to enter another world and I love mysteries”, is meteen een perfecte beschrijving van zijn werken. Ze zweven in een duistere spookwereld, waar alles kan en je niet precies weet wat er gebeurt.

Kortfilms

Naast de lytho's worden ook enkele kortfilms van de regisseur getoond. De meeste zijn vreemde, absurde uitspattingen. Door de niet-alledaagse camerastandpunten en onduidelijke plots zijn de kortfilms zo bevreemdend dat het moeilijk is er lang naar te kijken. Door de absurde en dromerige beelden doen ze denken aan de surrealistische kortfilm 'Un Chien Andalou' van Luis Bunuel en Salvador Dali. De meeste films zijn gemaakt toen hij nog aan het American Film Institute studeerde. Hij was toen duidelijk nog op zoek naar een eigen stijl.

De tentoonstelling loopt nog tot 19 mei 2013 in het Centre de la Gravure in La Louvière.

© 2013 - StampMedia - Martijn Vandenborne - Foto: Marieke Stulens