Zaterdag 9 juli bezochten de Genkse jongeren die de Maas afvaren een bouwbedrijf in het dorpje Lixhe, een deelgemeente van de stad Wezet (Visé). Ze zullen er ook overnachten. Zondag vaart de boot naar Maastricht. Daar wacht de bemanningsleden maandag een welverdiende rustdag.

"Het was best schrikken toen de politie 's nachts plots onze tent binnenviel in Dinant", getuigt Bert Anthonissen (20). "Toen ze onze Vikingboot zagen, grapten de politieagenten: 'Des Vikings du Nord'. De Vikingen van Vlaanderen."

Alarm

"De kerncentrale van Hoei was ook indrukwekkend. Toen we er donderdag voorbij voeren, ging plots het nucleaire alarm af. Het oorverdovende geluid bleek gelukkig een oefensignaal", gaat Bert verder.

Tien kleine negertjes

Nordin Di Giacomo (16) is een van de grootste grappenmakers tijdens de tocht. "Zelf lach ik altijd met Bert zijn liedjes op de boot", vertelt Nordin. "Als hij 'Tien kleine negertjes' inzet, zingt iedereen mee!"
Nordin kijkt uit naar de rustdag in Maastricht. "In die prachtige stad kan je lekker eten. Als ik terug thuis ben, ga ik verder met mijn vrijwilligerswerk bij de jeugdwerking Genk-Zuid. We werken er altijd met een jaarthema. Dit jaar is dat 'piraten', vorig jaar was dat 'Vikingen'. In de zomer van 2009 ontstond zo het idee om met een zelfgemaakte Vikingboot op de Maas te varen. Ongelofelijk dat we zoiets verwezenlijkten!"

© 2011 - StampMedia/Het Belang van Limburg - Sander Carollo

Het Belang van Limburg
Dit artikel werd eerst gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 09/07/2011 pag.59