reacties (10)

Als ik nu iets mispeuter, word ik door de media dan ook tot 'De Scoutsleider' gedoopt? Ik vraag het mij af nadat Sanne Smets, babymoordenares, door de Vlaamse media het prototype werd van 'de Chiroleidster'.

De Vlaamse media berichtten de voorbije week uitgebreid over Sanne Smets, een nu 24-jarig meisje dat in 2008 haar pasgeboren kindje wurgde en het lijkje verstopte in het lokaal van de Chiro waar ze leidster was.

Nieuwe sappige moordzaak

Ondanks de verschrikkelijke feiten, hield dat onze pers niet tegen om er een sensatiezaak van te maken. Het leek wel of 'de kasteelmoord' al te lang geleden was en het Vlaamse journaille de tijd nodig achtte voor een nieuwe sappig klinkende moordzaak.

Terstond werd Sanne Smets tot 'het Chiromeisje' omgedoopt. Niet alleen de populaire media vergaten even dat er nog tienduizenden andere Chiromeisjes rondlopen in Vlaanderen, ook de zelfverklaarde kwaliteitsmedia zoals Humo, Knack en De Morgen maakten er 'Het Chiromeisje' of 'De Chiroleidster' van.

De jeugdconsulent

Nu zit ik toevallig al heel mijn leven in de scouts. Als ik ooit iets mispeuter – niet dat ik dat van plan ben – word ik in de media dan 'De Scoutsleider'? Of halen ze er meteen mijn totemnaam bij, de dierennaam die iedereen krijgt bij de scouts? 'Strijdlustige Alpaca', wat een heerlijke koppen kun je daarmee maken. Zou de redactie van menig Vlaams persmedium nu al aan het likkebaarden zijn bij de gedachte aan 'De Scoutsleider' die één of andere gruwelijke daad begaat? Of is dat tegen die tijd alweer passé en wordt de volgende dader (of is het slachtoffer) – ik zeg maar wat – 'de jeugdconsulent'?

Dat de Vlaamse pers door Sanne Smets 'het Chiromeisje' te noemen, een hele beweging die aan zinvol jeugdwerk doet, in een slecht daglicht stelt, lijkt haar niet te deren. Ja, Smets was Chiroleidster en heeft het babylijkje in haar lokaal gedumpt, er is dus wel degelijk een link met de Chiro. Maar wat is de nieuwsmeerwaarde ervan dat zij steevast 'het Chiromeisje' genoemd wordt? Bestaan er geen andere Chiromeisjes dan?

Zondagavondtelevisie

Al die andere Chiromeisjes en -jongens zetten zich met veel engagement in voor hun leden. Dat zinvol jeugdwerk wordt door de Vlaamse pers over dezelfde kam geschoren als de daden van een kindermoordenares. Alsof 'de Chiroleidster' bij uitstek erop los moordt. En het liefst van al op pasgeboren kindjes.

Daarom, Vlaamse pers, stop met die veralgemeningen, met die van de pot gerukte bijnamen en maak van een dergelijk verschrikkelijke gebeurtenis geen hapklaar feuilleton. Daarvoor bestaat zondagavondtelevisie al.

© 2012 - StampMedia - Robbe Van Lier


Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 09/03/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Pienternet.be op 09/03/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Nieuws.be op 09/03/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door JeugdWerkNet op 09/03/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Belg.be op 11/03/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Mediakritiek.be op 12/03/2012


Reacties (10)

Yvan

Alle chiroleidster terug naar hun land van herkomst!

Steven

Wat een drama hierrond, alsof iedereen al die leidsters nu over dezelfde kam zal scheren.

Piet Wollaert

Symptoom hoe de media alles in simpele patronen moet passen om het "nieuws" te verkopen.

Imane Kostet

Steven, het gaat snel hoor ;-)

james steward

Nonsens, als kasteelheer voel ik mij ook niet benadeeld door de media na de hetze over de "kasteel"-moord.

Clara

Je hebt gelijk. Dit is ook hetzelfde voor priesters. Men zegt nu vaak dat priesters allemaal pedofielen zijn, terwijl er een hele boel dit niet zijn en ook -zoals de chiro- zinvol werk verrichten.

james steward

Neen aan de censuur!!

Te veel &#8216…

[...] Het doet wat raar aan, een blogger die in de bres springt voor ‘de media’. Maar ik vind Robbe Van Lier van Stampmedia in zijn opiniestuk over ‘de chiroleidster’ wel erg streng. U kent Stampmedia niet? Bij deze. U hebt het opiniestuk nog niet gelezen? Bij deze. [...]

pieter

Het lijkt me wat nutteloos artikels als deze te maken. We zijn goed bezig om de mensen bang te laten worden van alles. Overal is er gevaar, bij alles wat je doet. Maar denk maar eens aan de duizenden kinderen die in het weekend kunnen genieten van een namiddag waar ze zich kunnen uitleven.

Plaats een reactie