© Pixabay

Soms gaat een foto of filmpje viraal op sociale media. Zelfs het grijze Europarlement slaagt daar zo nu en dan in. Drie voorbeelden.

1. In 2010 verwelkomt Nigel Farage, de Britse eurocriticus, de pas aangestelde Herman Van Rompuy op zijn geheel eigen manier: “Is dit nu de president van Europa? U hebt het charisma van een natte dweil. U bent de sluipmoordenaar van de Europese democratie.” Farage zei onlangs op een lezing in Gent dat hij er geen spijt van heeft – het kostte hem ook maar tien dagen loon. 

2. Twee weken geleden bedankt Alojz Peterle het Parlement voor de eenheid en de diversiteit, en zet hij het Europese volkslied Ode an die Freude in op zijn mondharmonica. De oud-premier van Slovenië wil zo benadrukken dat het hun verantwoordelijkheid is om Europa samen te houden. En zo wordt de laatste plenaire vergadering van deze legislatuur in schoonheid afgesloten.

3. Naar aanleiding van de verkiezingen verschijnt een aandoenlijk filmpje op YouTube. In twee dagen tijd heeft het meer dan vijf miljoen views. Geen bekende boegbeelden als Donald Tusk of Angela Merkel, wel sterke moeders in volle bevalling. De boodschap: kies voor een Europa waarin onze kinderen kunnen opgroeien. Wie niet stemt, heeft altijd ongelijk.

vorige volgende