© Soma Neuts

Regisseur René Eller debuteert met zijn eerste langspeelfilm WIJ op de twaalfde editie van filmfestival Oostende. De film WIJ is gebaseerd op het controversiële boek van schrijversduo Elvis Peeters. “Aanvankelijk dachten we dat het boek niet geschikt was om te verfilmen. Uiteindelijk bleek dat een schitterende keuze te zijn van Eller”, vertelt Elvis Peeters trots. 

In het ogenschijnlijk rustige dorpje Wachtebeke leeft een groepje losbandige jongeren zich volledig uit. Wat begint met ondeugende seksspelletjes, eindigt al gauw in pure pornopraktijken. De jongeren ontdekken hoe machtig hun lichamen zijn en welke controle ze daarop kunnen uitoefenen. 

“Het boek is ontstaan nadat we een reportage bekeken over de persoonlijkheid van een bedrijf. Onderzoekers concludeerden dat er alleen maar psychopaten in het bedrijf werkten”, legt Elvis Peeters uit. “De werknemers hadden maar één doel voor ogen, namelijk winst maken. Ze hadden geen moraal en deden er alles aan om geld te verdienen. Dat onderzoek inspireerde ons om het bedrijfsleven toe te passen op de groep jongeren in het boek WIJ.”

Indrukwekkende casting

Regisseur Eller slaagt erin om de personages van het boek dicht bij de persoonlijkheid van de acteurs en actrices te brengen. “Toen we een opname mochten bijwonen, wisten we meteen wie welk personage speelde. Het is indrukwekkend om te zien hoe goed de acteurs en actrices hun rol vertolken. Ze konden bijna gewoon zichzelf zijn”, stelt Elvis Peeters. 

Eerder dit jaar verscheen WIJ op het filmfestival van Rotterdam. Vanaf 26 september is WIJ ook te zien in de Belgische cinemazalen.

vorige volgende