© Femke Vaes

Wie een kruisje wil gaan geven of een bezoek wil brengen aan de Lourdesgrot, moet tegenwoordig geen lange tocht meer maken naar Frankrijk. In heel Vlaanderen bevinden zich momenteel zo een 650 replica’s. Een van de minder bekende Mariagrotten is die van Wiemesmeer in Zutendaal. Vandaag is daar nog steeds enorm veel leven in de brouwerij, de site mag ongeveer 900 mensen per zomer verwelkomen. Er vinden nog steeds misvieringen plaats en er is zelfs wifi. 

Verscholen in het bos van Zutendaal, aan de Veugenstraat 65, ligt de Grot van Wiemesmeer, één van de minder bekende Lourdesgrotten in Vlaanderen. Met de fiets is het makkelijk te bereiken. De grot ligt tussen het fietsknooppunt 29 en het centrum van Wiemesmeer. Jos Hendrikx, verantwoordelijke van de grot en voorzitter van het Grotcomité, legt uit: ‘Ook al ligt de grot ietwat verscholen, we zien toch nog veel mensen langskomen. Ik denk zo een 900 mensen per zomer. Door het jaar hebben we er niet echt zicht op. Zowel jong als oud komt naar de grot om even tot rust te komen, om een kaarsje te branden of om te bidden. Vaak zien we nog groepen die op bedevaart komen, hoewel dat een tijdje was stilgevallen tijdens de covid-periode.’ Op zomerse zondagen worden er zelfs nog misvieringen georganiseerd.

Limburgse Lourdes

In 1925 werd de Mariagrot gebouwd. Dat in opdracht van Mathijs Thijssens, een buurtbewoner die eerder in 1907 een Mariabeeld op de plaats liet zetten. Zijn dochter wilde graag een Mariagrot in de buurt hebben en haar vader besloot er achttien jaar later eentje te bouwen. ‘Dat was mijn grootvader’, licht Hendrikx toe. ‘Hij had eerst wat verderop een Mariabeeld laten bouwen en later nog eentje op de plek waar de grot nu staat. Dat om God eigenlijk te bedanken, omdat hij genezen was van de steenpuistenziekte, een erg besmettelijke en onaangename ziekte.’ De grot werd gebouwd naar het model van de Lourdesgrot in Edegem. Tegenwoordig bestaat de site uit meer dan enkel en alleen een grot. Zo staan er nu ook bankjes, extra kapellen, zuilen, een vijver en is er heel wat natuur; zowel aangelegd als natuurlijk gegroeid. Daarnaast is er ook een afdak gebouwd voor de zangers van het koor dat de vieringen ondersteunt.

Misvieringen

Een tijd lang werden er enkel op zondag misvieringen gedaan aan de grot en ging het jongenscollege er op bedevaart. Dat veranderde echter in 1976 toen het dak van de lokale kerk instortte. Nu het niet meer mogelijk was om de kerk van Wiemesmeer te gebruiken voor diensten, moest er naar een oplossing gezocht worden. ‘De pastoor heeft toen gevraagd om missen te doen op zaterdagavond en soms op vrijdag. Dat is toen doorgegaan. Het gebeurde natuurlijk alleen in de lente en zomer, omdat het anders veel te koud was.’ De instorting lag aan de basis van een jaarlijkse traditie. Nog iedere zomer worden er ’s avonds diensten gehouden. Jaarlijks komen daarvoor zo een 900 mensen vanuit heel Limburg naar Wiemesmeer. 

Mee met de tijd

De Grot van Wiemesmeer is met haar tijd mee. In 2021 werd er zelfs een huisnummer aangevraagd. Dat was niet zonder reden: zo konden ze een wifi verbinding installeren. Hendrikx legt uit waarom: ‘Die wifi is er gekomen tijdens de coronaperiode. Toen niet meer dan vijftig mensen fysiek aanwezig mochten zijn bij onze misvieringen, hebben we besloten om livestreams te doen via onze website. Zo kon iedereen van thuis uit meevolgen.’ Zonder een huisnummer kan er natuurlijk geen internetkabel gelegd worden, maar gelukkig heeft de gemeenteraad dat snel goed gekeurd. Een maand na de aanvraag was het al in orde, voor de start van de meimaand.
 

vorige volgende