De Improfeten is een Antwerps theatergezelschap bestaande uit vier ferme kerels: Jeron Dewulf, Christophe Stienlet, Tom Saeys, bijgestaan door gitarist Michael Taeymans. Zij maken al zes jaar de planken onveilig. Met elk hun eigen stijl brengen ze een show die je niet snel zal vergeten.

'Lachen, gieren, brullen' is het motto van de Improfeten. Met behulp van een enthousiast publiek verzinnen zij ter plekke elke keer een nieuw verhaal. Jeron Dewulf speelde al jaren improvisatietheater en wou een eigen gezelschap waarbij hij de touwtjes zelf in handen had. Hij vroeg zijn goede vriend Tom Saeys erbij en toen Christophe Stienlet zich aansloot, was het hilarische trio compleet.

Op de bek gaan

Improviseren is niet niks, maar repeteren vinden deze drie helden niet nodig. “Wij repeteren eenmaal per maand, namelijk tijdens onze show”, lacht Dewulf. “Improviseren is vooral leren op je bek durven gaan. En de eerste tien jaar ga je elke show op je bek”, zegt Stienlet. “Je denkt dat je grappig bent, dat je grappig moet zijn, maar dat is niet zo”, vult een ervaren Tom Saeys aan.

“We hebben al zeker een ambetant publiek meegemaakt”, zegt Stienlet, "maar je mag je daar niet aan aanpassen. Gewoon afzien en doorbijten."

Dovenshow

Sinds kort spelen de Improfeten met doventolken aan hun zij. “Onze zalen geraakten niet vol, dus dachten we: 'Laten we ons doelpubliek uitbreiden!'”, lacht Tom Saeys. Er zijn zelfs plannen voor een speciale dovenshow. “De mensen zullen niet zo hard lachen, maar de dankbaarheid zal wel heel erg groot zijn”, zegt Dewulf.

Subsidies in Antwerpen

Theatergezelschappen moeten in principe voor hun eigen publiek zorgen. Maar in Antwerpen spelen artiesten meer en meer voor halfvolle zalen. Volgens Tom Saeys heeft dat te maken met de inkomprijs. “In tijden van crisis is het vaak onmogelijk om 60 euro voor een ticket te betalen. Wij mogen van geluk spreken dat we het hele jaar door voor redelijk volle zalen spelen. 15 euro voor een show van twee uur is dan ook niet veel.”

De stad Antwerpen zou daarom de subsidies beter moeten verdelen. Amateurgezelschappen krijgen weinig geld in vergelijking met grotere gezelschappen. Het geld wordt in enkele grote stukken verdeeld i.p.v. in vele kleine stukjes. Maar een klein bedrag betekent voor een klein gezelschap al een grote stap voorwaarts.

Seizoen vol nieuwigheden

Op 17 oktober gaat in het Fakkeltheater het nieuwe seizoen van de Improfeten van start. En volgens Dewulf wordt het een heuse topper, vol met nieuwe formats, kostuums én een nieuwe improfeet: Jan Buermans. “Vorig jaar is hij ingevallen en dat klikte heel goed. Daarom hebben we besloten hem erbij te nemen en daar zullen we geen spijt van krijgen.” Daarnaast staan er enkele internationale festivals op het programma: Amsterdam, Istanbul, Berlijn en misschien Toronto. “We hebben een mooi jaar in het verschiet”, weet een enthousiaste Dewulf.

Voor tickets en info: http://www.fakkelteater.be

© 2012 - StampMedia - Pauline Eeckhout


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 15/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 15/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 15/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 15/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 16/10/2012