reacties (0)

Onze reporters brengen een week lang verslag uit vanop het Film Fest Gent. Emily (22) ging kijken naar ‘Je Suis à Toi’. Ze was onder de indruk: “Regisseur David Lambert heeft zijn plek in de hoge regionen van de Belgische filmwereld bevestigd. Menselijke relaties en het verlangen naar affectie worden hier prachtig in beeld gebracht.”

Het Film Fest Gent komt het holebipubliek graag tegemoet en geeft hen zelfs een aparte sectie, getiteld ‘LGBT’. In die categorie vinden we ‘Je Suis à Toi’ terug van Belgisch talent David Lambert. De expliciet erotisch getinte prent vertelt het verhaal van de Argentijnse Lucas (Nahuel Perez Biscayart), die geld verdient als homoseksuele prostituee. Via het internet leert hij de Belgische bakker Henry (Jean-Michel Balthazar) kennen, die hem een vliegtuigticket richting België betaalt.

Henry zet Lucas aan het werk in zijn bakkerij en hoopt op een toekomst voor hun romance. Alleen werkt hun relatie voor geen meter en dat wordt er niet beter op wanneer Lucas gevoelens krijgt voor Audrey (Monia Chokri), die verkoopster is in de bakkerij.

Pretty Woman

Het verhaal lijkt een compleet verknipte versie van de klassieker ‘Pretty Woman’, er is geen spatje romantiek te bekennen en het is hoegenaamd geen sprookjesliefde. De driehoeksverhouding die hier ontstaat heeft iets vuils en pervers. Elk personage in deze film heeft nood aan affectie, maar elk op zijn eigen manier.

In het begin bekijk je elk karakter scheef. Henry lijkt een dominante manipulatieve gek, Lucas is een hoer zonder morele waarden en Audrey komt over als een alcoholverslaafde moeder. Naarmate de onderlinge relaties evolueren, moet je je beeld over hen bijstellen. De motieven voor hun woorden en daden maken het verhaal. De personages krijgen diepgang en een zeker sympathie onstaat.

KNT

Je kan er niet omheen dat ‘Je Suis à Toi’ zeer expliciete pornografische scènes bevat en duidelijk Kinderen Niet Toegelaten is. Op één keer na wordt er ook nergens de liefde bedreven of gevreeën: het is enkel lichamelijk. De vrijpartij tussen Lucas en Henry heeft zelfs iets weg van een walvis die het doet met een sprinkhaan. Lambert schuwt geen enkel taboe, niet in zijn beelden en niet in zijn verhaallijn. Zo ongeveer elk thema dat je kan associëren met homoseksualiteit speelt zijn rol.

‘Je Suis à Toi’ is ongetwijfeld een zeer sterke deelnemer aan de officiële competitie van het Film Fest. Het is een zeer menselijk verhaal over relaties en verlangens dat prachtig in beeld wordt gebracht. Zeker de moeite waard als je niet wegkijkt van wat naakt. Anders mis je de helft.

© 2014 – StampMedia – Emily Van Campenhout

Lees alle artikels over het Film Fest Gent.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gentblogt.be op 23/10/2014


Reacties

Plaats een reactie