“Humor is een manier om alles in het juiste perspectief te bekijken en te plaatsen”, zegt Antwerps stand-upcomedian Nigel Williams. Hij kijkt altijd als komiek rond en observeert de mensen die zijn pad kruisen. Naar aanleiding van zijn show in het cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries hebben we de gelegenheid om eens door zijn ogen naar de wereld te kijken. Benieuwd? Allicht!

“Humor is overal”, steekt Williams van wal. “Het leven is grappig. Mensen zoals jij en ik: we zijn zo intelligent en ook tegelijkertijd zo dom. Zo zijn mensen nu eenmaal. Wij hebben al deze technologie, maar we hebben echt geen flauw idee: er zijn misschien twee miljoen mensen ter wereld die weten hoe je een computer maakt. Als je je even voorstelt dat díe mensen opeens aan een ongeneeslijke ziekte sterven, dan gaan we voor lul staan. Dat is erg ironisch, en dat is waar humor ontstaat.”

Lachen om onszelf

Williams stelt vast dat we graag lachen om elkaar, maar dan eigenlijk om onszelf lachen. “Omdat we allemaal hetzelfde zijn. Kijk naar de spiegel om jezelf uit te lachen! Wanneer ik om andere mensen lach, lach ik om mezelf en de domheid van de mensheid. Daardoor bekritiseer ik mezelf. Ik denk dat het Albert Einstein was die ooit zei dat er twee dingen oneindig zijn: het universum en menseljke domheid. Hij voegde eraan toe: ‘maar van het eerste ben ik nog niet helemaal zeker.’ (lacht)

“Ik noem humor een soort zelftherapie, waarmee je probeert om jezelf te ontdoen van die domheid. Het is leuk, maar het kan ook emotioneel zijn. In humor hoef je niet de hele tijd te lachen. Aan humor kan je ook gewoon een prettig gevoel overhouden.”

“Politici zijn idioten”

Williams vindt veel grappig, ook doorgaans serieuze materie. “Neem nu bijvoorbeeld de komende verkiezingen. De N-VA is enerzijds de grootste partij in Vlaanderen en wil Vlaamse onafhankelijkheid. Anderzijds zie je dat slechts een minderheid van de Vlamingen voorstander is van onafhankelijkheid. Maar toch stemt een groot deel van hen voor N-VA! Dat is best een rare situatie, waar je veel pret om kan hebben.’

“Ach, politici, ze nemen alles serieus… Idioten zijn het. We hebben hen niet meer nodig. Die periode van onze evolutie is voorbij. Wat we vandaag de dag nodig hebben, is meer verantwoordelijkheid, bewustzijn en misschien een echt grote ramp die ons samen zou brengen. Kijk: elke gemiddelde straat heeft genoeg talenten om alle problemen van de straat op te lossen. De ene is goed in bouwen, een ander in schrijven of in fotografie. We hebben alle troeven in eigen handen.”

Aliens op aarde

“De wereld is niet in evenwicht”, vervolgt Williams. “We hebben genoeg eten voor iedereen, maar in de derde wereld sterven mensen van de honger, terwijl in de Verenigde Staten de grootste oorzaak van de dood obesitas is. Precies omgekeerd evenredig! In Afrika moeten de moeders tegen hun huilende, hongerige kinderen zeggen: ‘alsjeblieft, huil niet omdat je geen eten hebt, in Amerika sterven kinderen omdat ze er te veel van hebben!’”

“Stel je eens voor dat aliens zouden landen op de aarde. Ik vermoed dat het niet wij aardbewoners versus de aliens zou zijn, maar dat er een strijd zou ontstaan voor een verwantschap met de aliens. Ik zie het zo gebeuren: ‘Sluit jullie aan bij ons, ga niet naar Rusland!’. Dat is de situatie op dit moment.”

Desalniettemin…

Een leven is niet lang genoeg om geschiedenis te beleven, weet Williams. “We klagen en veroordelen altijd maar door te kijken naar de korte termijn. Desalniettemin - en mag ik even zeggen dat dat mijn favoriete Vlaamse woord is! - desalniettemin gaan we erop vooruit! Vergelijk de wereld in 1202 maar eens met 2014. Als je alles vanuit het langere tijdsperspectief bekijkt, zal je zien dat we het steeds beter doen.”

“Je moet altijd oog hebben voor de evolutie op lange termijn. Er zijn nog steeds mensen die stenigen of gestenigd worden in Afghanistan, maar vroeger waren er meer. En Poetin, die wil geen homohuwelijk, maar ook dat zal veranderen. Omdat je de menselijke wil om vooruit te gaan niet kan tegenhouden. Kijk eens naar het België van 70 jaar geleden, toen vrouwen nog geen stemrecht hadden! Als je toen over het homohuwelijk en euthanasie zou beginnen praten, zou je als idioot bestempeld worden.’”

Schop geven

‘”Ik hou van humor die mensen aan het denken zet”, concludeert Williams. “Of gewoon humor die mensen ergert (lacht). Het is alsof iemand aan het slapen is. Hoe zou je hem wakker maken? Je moet hem een goede schop geven! Verras hem, zeg iets wat hij nog niet weet. Maar herhaal niet het wereldbeeld waardoor mensen al zijn aangetrokken. Er is geen beperking in leeftijd, geslacht en gedachten. Wees gewoon wie je wil zijn.”

© 2014 – StampMedia – Alisa Nadezhkina, foto: Liesbeth Knaeps


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 26/04/2014