Op zondag 29 mei vond de Vliegerhappening plaats in Park Middenvijver te Antwerpen Linkeroever. Voor het derde jaar op rij palmden buurtorganisaties, buurtbewoners en de stad Antwerpen het luchtruim in met een kleurrijke formatie aan vliegers.

Linkeroever is al tientallen jaren de plaats bij uitstek voor vliegeraars. De grote grasvelden en de gunstige wind maken de plaats aantrekkelijk. Drie jaar geleden stapte professioneel vliegeraar Bert Maetens naar de cultuurantenne, het aanspreekpunt in het district Antwerpen, om een heus vliegerevenement op poten te zetten.

Sophie Goyvaerts van de cultuurantenne legde het verzoek van Maetens voor aan het district Antwerpen en ging vervolgens met een aantal partners aan tafel zitten: "Dankzij cultuurcentrum Link, een aantal scholen uit de buurt, het Afghaans Cultuurcentrum en een aantal andere organisaties is de Vliegerhappening een feit." De opkomst was volgens Goyvaerts ook vier keer groter dan de vorige jaren: "Dat komt volgens mij omdat we dit jaar samenwerken met Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad. Zij hebben de Vliegerhappening wat meer naambekendheid gegeven."

Titanisch

Naast jonge ouders en hun koters kon de Vliegerhappening ook rekenen op de aanwezigheid van een aantal professionele vliegeraars of kiters. Hugo Mars van de vliegervereniging Tweelijners maakte met zijn deltavliegers het luchtruim onveilig: "In België bestaan er geen officiële vliegerclubs, dus heb ik een aantal jaar geleden met een stel vrienden Tweelijners opgericht." Ondanks de stevige windvlagen bleven Mars’ vliegers aan de grond gekluisterd: "De wind is te wisselvallig vandaag, maar we zijn hier ook niet om wedstrijden te vliegen. Zeebrugge is de ideale plaats om je vlieger op te laten: veel ruimte, weinig toeristen en een sterke wind", vertelt hij.

Een vlieger met titanische proporties, die sterk leek op een reuzenmanta, stal de show. Eigenaar van deze gigant was Martijn Vermeulen van de Nederlandse vliegervereniging De Kempenvliegers. Hij vertelt hoe zo’n groot gevaarte de lucht in gaat. "Je laat eerst een kleinere vlieger op, zodat die de grotere de lucht intrekt."

Skypirates

Over de dorre vlakte zweefde ook een zelfgemaakte vlieger van de hand van Jan Borsboom van de Skypirates. "Het ontwerp is gebaseerd op een model van de jaren twintig. In die tijd bouwden vooraanstaande vliegtuigingenieurs ook vliegers."

Borsboom kon zich helaas niet beroepen op de originele bouwplannen. "Ik heb me moeten behelpen met een afbeelding van op het internet, maar ik ben erg trots op mijn creatie", glundert hij. Een toevallige voorbijganger beaamt dit: "Op de wedstrijd volgende week in Frankrijk zouden ze jouw vlieger lauweren."

De Vliegeraar

In Afghanistan is vliegeren al enkele eeuwen een traditie. "Het opzet van een Afghaans vliegerspel is simpel", vertelt Jamali Hemal. "Je moet de andere vlieger neerhalen door uit te halen met de scherpe kanten." Zijn vader was vroeger eigenaar van een vliegerwinkel in Afghanistan. "Ik verkocht mijn werken aan vliegeraars van over heel de stad", mijmert de vader. Met een tevreden blik overschouwde hij de Vliegerhappening die de Afghaanse traditie toch een beetje in stand hield.

© 2011 - StampMedia - Vincent Buyssens


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 30/05/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 31/05/2011