© Ine Vanvuchelen

Vandaag is het Dikketruiendag, de dag waarop we met z’n allen de thermostaat een graadje lager zetten en een dikke trui aantrekken. Vier Antwerpse scholen besloten nog wat verder te gaan en organiseerden een afvalopruimactie en een heuse ‘Dikketruienmars’ in de wijk Linkeroever. “De kinderen hebben er veel zin in,” zegt Steven Bastiaensen, directeur van basisschool De Spits. “Ze hebben al een opwarming gehad op school en zijn klaar om het afval dat ze onderweg tegenkomen op te ruimen.”

Honderden kinderen stroomden deze ochtend toe aan de Boeienweide op Linkeroever om samen hun stem te laten horen voor een beter klimaat. “Doe een goede daad, red het klimaat!” en “Red het klimaat, want het is je maat!” waren vandaag de strijdkreten van de jonge Antwerpenaren. “We vinden het belangrijk om op straat te komen, want we willen nog lang een leuk en gezond leven kunnen leiden,” zeggen Charlotte (10) en Hana (11) van school Sint-Anna Goethe. Ze zijn niet de enige die belang hechten aan het milieu, want ook Kitty (11) van De Spits vindt dat iedereen zijn best moet doen om minder te vervuilen: “Sommige kinderen gooien zomaar afval op de grond, daarom zeg ik tegen hen dat dat niet mag. Plastiek op de grond is echt niet goed.” De kinderen dragen hun steentje bij door onder andere een drinkbus en brooddoos te gebruiken. “Ik kom nooit met de auto naar school,” klinkt het bij de 10-jarige Diana van basisschool Apenstaartjes. “Het is hier heel leuk! Er is muziek en ik heb er zin in,” voegt ze er nog aan toe.

Ook de juffen en meesters dansen mee met de kinderen. Juf Melanie van Jenaplanschool De Dobbelsteen bereidde haar leerlingen voor op vandaag door lessen over het klimaat te geven. “We hebben naar de ‘Klimaatreeks’ op Karrewiet gekeken voor extra uitleg op kinderformaat. Nadien hebben ze pamfletten gemaakt en rijmpjes bedacht. De kinderen begrepen in het begin niet goed waarover het allemaal ging, dus we hebben met hen besproken wat er aan de hand is. We legden uit dat hun generatie nu aan de beurt is om voor verandering te zorgen.”

Het thema van Dikketruiendag is dit jaar ‘Klimaatflandrien’, maar de basisscholen van Linkeroever vulden deze dag op hun eigen manier in. De klimaatacties die sinds begin dit jaar wekelijks in Brussel – en ondertussen ook in andere steden – georganiseerd worden door de beweging Youth For Climate, inspireerden de basisscholen om hetzelfde te doen. “Wij wilden voor Linkeroever ook iets betekenen en de straten proper maken. Zo willen we de kinderen informatie geven over het klimaat en hen leren om energiezuinig te leven,” aldus de directeur van GO! De Spits, Steven Bastiaensen. Wijkverantwoordelijke Brie De Veirman is tevreden met de samenwerking tussen de scholen: “Door samenwerkingen als deze hopen we voor de kinderen een bredere leeromgeving te creëren.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 12/09/2019
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 12/09/2019

vorige volgende