De volksvertegenwoordigers van het Vlaams Parlement waren de afgelopen week in herfstreces. Het Brusselse gebouw stond echter niet een week stof te vergaren. Een honderdtal parlementariërs tussen de 18 en 24 uit heel Vlaanderen had zich ingeschreven voor het Vlaams Jeugdparlement. Ze debatteerden drie dagen lang de pannen van het dak. En dat allemaal volgens de regels van de politieke kunst.

Het is de tweede keer dat het Vlaams Jeugdparlement, ofwel VJP, wordt georganiseerd. Het gaat om een simulatie van de werking van het Vlaams Parlement, waarbij zorgvuldig wordt nagestreefd de authenticiteit te bewaren. Er is een voorzitter van het parlement, een Raad van State, vier commissies die decreetvoorstellen en amendementen indienen, en zeven politieke partijen die elkaar bestrijden en proberen zoveel mogelijk te lobbyen om hun voorstellen de onverbiddelijke stemming in het parlement te laten overleven.

De politieke partijen variëren van het extreemlinkse tot het rechtse spectrum. De volksvertegenwoordigers van alle partijen verdeelden zich over de vier commissies: gezin, dierenwelzijn, welzijn en cultuur. In de commissie gezin werd gedebatteerd over een nieuwe formule om thuisblijvende ouders te vergoeden. De commissieleden dierenwelzijn discussieerden over het nut en de rol van dierentuinen. De politici van welzijn braken hun hoofden over de internering van gedetineerden. Bij cultuur werd een wel heel actueel thema aangesneden: de besparingen bij onze openbare omroep, de VRT.

Stopwoordjes

Aan de hand van commissie- en fractievergaderingen, plenaire debatten in de bekende Koepelzaal en natuurlijk heel veel intern gelobby en overtuigingskracht, probeert elke politicus zijn eigen willetje door te drijven. De politieke schouwspelletjes overtreffen vlotjes die van pakweg House of Cards. De communistische fractie en de groene partij organiseerden een persconferentie om hun fusie aan te kondigen. Er werden moties van wantrouwen ingediend tegen de minister van Welzijn, die bovendien overhoop lag met de Raad van State. En natuurlijk werd er streng toegekeken op het naleven van de beleefdheidsregels: Ja, meneer de voorzitter. Bedankt, meneer de voorzitter. Het werden als het ware stopwoordjes.

Alle jongeren verbleven in dezelfde jeugdherberg, waardoor er tot diep in de nacht lustig werd geschreven aan amendementen en gesleuteld aan interne akkoordjes en overeenkomsten. Gelukkig was er ook tijd voor ontspanning, en werden de deelnemers ook mee op uitstap genomen in het Brusselse nachtleven. Kleine oogjes de volgende ochtend inbegrepen.

Andere opvattingen

De achttienjarige Myrthe nam voor het eerst deel aan het Vlaams Jeugdparlement. Ze betreurt het dat vele van haar politieke rivalen zich onvoldoende openstellen voor andere opvattingen. “Anders hadden we veel meer en veel sneller amendementen kunnen indienen, en meer overeenkomsten kunnen sluiten. Bepaalde fracties keren met de wind qua visie”, analyseert Myrthe.

Maar keert ze volgend jaar terug? “Ik denk het wel! Ik volg actief de politieke situaties in verschillende landen, en zie dit als een geweldige manier voor jongeren om op een realistische manier aan politiek te doen.”

“Vermoeiend maar voldoening gevend”, omschrijft VJP-voorzitter Thomas De Clercq het politieke spektakel. “Deze editie was beter dan de vorige, zowel inhoudelijk als praktisch”, oordeelt hij. Vorig jaar zwaaide het Vlaams Parlement voor het eerst de deuren open voor jonge politieke snaken, maar had toen ook zeer veel in de pap te brokken over de thema’s in de commissies. “Ditmaal konden we veel meer eigen input brengen. We mogen dit gebouw ook gratis gebruiken. In ruil maken we reclame voor de werking van het Vlaams Parlement”, laat De Clercq weten. “Verder krijgen we subsidies van het ministerie van Cultuur (Sven Gatz, red.), en van de UGent.”

Dalai Lama

Alle gebeurtenissen en roddels afkomstig uit de politieke keuken werden nauwlettend gerapporteerd door het aanwezige team journalisten. Elke dag maakten acht journalisten, eveneens tussen de 18 en 24 jaar, een volwaardig televisiejournaal, inclusief nieuwslezer en reportages. Er waren onder meer interviews met Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts en gewezen VRT-kopstuk Siegfried Bracke.

De journaals werden ’s avonds laat vertoond aan de jonge volksvertegenwoordigers, en bevatten ook de nodige kwinkslagen. In een uitzending werd ten gevolge van “besparingen” het voorlezen van de hoofdpunten uitbesteed aan een Noord-Koreaanse lagekostenmaatschappij. En er kwamen “reacties” van onder meer Angela Merkel, paus Franciscus en zelfs de Dalai Lama.

Federaal niveau

Veel aanwezigen op VJP 2015 beginnen nu al af te tellen naar februari. Dan vindt een nieuwe editie plaats van JPJ, Jeugd Parlement Jeunesse. Zoals de naam doet vermoeden, gaat het om een simulatie van de werking van het federaal parlement, met jongeren van beide kanten van de taalgrens.

Het organiseren van politieke situaties voor jongeren gebeurt al bijna zeventig jaar. In 1949 zag het Parlement Jeunesse de Québec het levenslicht in Canada. In 1997 sloeg de vonk over naar Wallonië. sindsdien wordt daar jaarlijks het PJCF, Parlement Jeunesse de la Communauté Française, gehouden. Uiteindelijk gingen ook de Vlamingen overstag, en in oktober 2008 werd voor het eerst een simulatie gehouden voor jongeren op het federale niveau. Volgend jaar vindt de achtste editie plaats van de federale simulatie, en de derde editie van de Vlaamse.

© 2015 - StampMedia - Jonathan Hendrickx



Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 12/11/2015