© Anton Claeysoone

In 2019 won Manu van Aalst, aka Manuals, Start To DJ op MNM wat hem een maandelijkse set op de radiozender opleverde. Hij is niet enkel dj, maar ook producer. Met zijn 10.800 volgers op Instagram en 41.900 op TikTok is hij erg actief op sociale media, maar daarnaast studeert hij ook nog Music Management

© Anton Claeysoone

Manu van Aalst: "Start To DJ is een wedstrijd die bekendstaat onder alle dj’s. Ik wilde er al lang aan meedoen, maar dat kan pas vanaf 18 jaar. Toen ik 18 was, voelde ik me er nog niet klaar voor, het jaar daarna wel. Ik plande allerlei acties in de hoop de kans op een selectie te vergroten. Zo heb ik een remix voor Regi uitgebracht en eentje voor 5NAPBACK, de dj-naam voor Laurens Van Herck die in 2016 Start To DJ won. Uiteindelijk heb ik zelf ook gewonnen, wat ik totaal niet verwacht had, zeker omdat andere dj’s op technisch vlak sterker waren. Bij iedere ronde dacht ik: “Nu lig ik eruit”, maar uiteindelijk is mijn werk toch in de smaak gevallen." (lacht)

"Mijn droom om dj te worden zit in de familie. Mijn tante, vroeger zelf dj, gaf me ooit een heel klein mix-paneeltje. Mijn nonkel ging vaak naar optredens onder meer naar die van de Nederlandse dj Tiësto: hij bracht zelfs een exclusief T-shirt mee voor mij. Ik wilde iets met muziek doen en in het middelbaar dj’de ik als hobby, hoewel ik als kind architect wilde worden. Ik studeerde dus eerst architectuur, maar dat lukte niet echt. Nu studeer ik Music Management en sinds ik Start To DJ won, zijn er veel deuren voor mij opengegaan."

"Mijn carrière begon dankzij mijn zus. Grappig genoeg, want zij wou eigenlijk zelf dj worden. Ze had dus een dj-set gekocht om mee te oefenen, maar was dat al snel beu. Toen ik in het vijfde middelbaar voor mijn examens moest studeren, lukte dat niet. Ik zag haar dj-set liggen en dacht: “Ik ga dat eens proberen.” Zo ben ik elke dag beginnen oefenen en uiteindelijk besloten mijn beste vriend Viktor en ik om als dj-duo te beginnen. Zo draaiden we dan op sweet sixteens en kleine fuifjes."

Nooit naar de les

"Voor de coronacrisis kon ik alles goed combineren met school. Ik had mijn lessenrooster zo gepland dat ik maandag, dinsdag en woensdag les had en donderdag en vrijdag al mijn tijd in het draaien kon steken. Nu is dat moeilijker en ben ik minder gemotiveerd voor school. Ik werkte heel hard aan mijn producties en ging bijna niet meer naar de lessen. De crisis zorgt ervoor dat ik nu meer tijd heb, maar deed me ook beseffen dat ik die tijd liever in mijn muziek steek dan in mijn opleiding. Ik was voor al mijn examens geslaagd, maar het probleem is dat ik voor mijn dagelijks werk een nul kreeg, omdat ik nooit naar de les ging."

"Later zou ik willen leven van mijn muziek door er fulltime mee bezig te zijn. Mijn grootste doel is de hele wereld zien via mijn muziek. Daarbij vind ik het belangrijk dat je trouw blijft aan de mensen die je vanaf het begin hebben gesteund, zoals mijn vrienden en familie. Ik zou hen dan ook zeker willen meenemen op tournee."

Beste vrienden

"Mijn papa stond eigenlijk meteen achter mij, voor mijn mama lag het iets moeilijker. Zij was voorzichtiger en wilde dat ik mijn diploma haalde. Ze zag natuurlijk dat ik niet meer gemotiveerd was voor mijn opleiding architectuur, maar wel gelukkig werd van muziek maken. Toen wilde ze dat ik er volop voor ging."

"Het pesten heeft me extra gemotiveerd om er dubbel zo hard voor te werken en te bewijzen dat ik het wél kon"
© Anton Claeysoone

"Het is niet altijd makkelijk geweest. Voor ik begon met draaien, werd ik al gepest in het middelbaar en toen ik als dj begon, werd er wat mee gelachen. Dat heeft me wel extra gemotiveerd om er dubbel zo hard voor te werken en te bewijzen dat ik het wél kon. Mijn beste vrienden hebben mij wel vanaf het begin gesteund en daar ben ik heel dankbaar voor."

Meer dan 41.000 volgers

"Naast draaien op MNM doe ik ook nog veel andere dingen. Sinds de lockdown besefte ik dat het als dj moeilijk is om online content te brengen en relevant te blijven. Toch probeerde ik zo actief mogelijk te blijven op sociale media. Op TikTok en Instagram antwoord ik op bijna elk bericht. Er worden veel livestreams georganiseerd, maar ook andere random events. Op sociale media ben ik heel hard gegroeid, vooral op TikTok. Op een jaartje heb ik daar nu meer dan 41.000 volgers."

"Ik ben nu al zeven jaar dj, maar als ik op straat herkend word, is het 9 op 10 dankzij TikTok. Dat is gewoon gek, want ik maak nog maar een jaar TikToks en veel mensen op de app weten niet dat ik daarnaast ook dj ben. Nu introduceer ik dus stilaan mijn muziek op TikTok. Ik ben wel altijd blij als ik mensen tegen het lijf loop: voor een foto, een praatje of wat dan ook. Het vreemdste wat ik al heb meegemaakt? Ik zat in het kantoor van mijn management in Hasselt en opeens werd er aangebeld. Twee meisjes hadden de locatie van het kantoor opgezocht en vroegen een foto."

"Als je echt iets wilt, werk daar dan voor, maak er tijd voor en ga ervoor"

Hard work beats talent

"Ik heb niet veel vrije tijd, want ik ben iemand die zijn agenda volpropt. Als ik vrij heb, doe ik wel eens een fotoshoot met een vriend of geef ik tussendoor lessen aan beginnende dj’s en producers. Echt rust nemen doe ik niet vaak. Een relatie wil ik op dit moment ook niet. Ik ben nochtans echt een relatie-persoon, ik heb enkele lange relaties achter de rug. Toen merkte ik dat ik vooral aan mezelf en mijn carrière wilde werken. Ooit stel ik me daar opnieuw voor open, maar op dit moment even niet."

"Ik zeg altijd: werk hard voor je dromen. Als je een droom hebt, moet je daar gewoon voor gaan en hard werken, ook al gelooft niemand daarin. Er zijn ook vaak mensen die me laten weten dat ik zoveel talent heb en zij niet. Ik antwoord dan dat ik geen talent heb, maar dat je gewoon veel moet oefenen en hard moet werken. Mijn motto is: hard work beats talent. Als je echt iets wilt, werk daar dan voor, maak er tijd voor en ga ervoor."

Deze maand kan je op 29 maart luisteren naar Manualsmusic op MNM.


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 26/03/2021

vorige volgende