Bloed geven doet leven, maar niet iedereen komt in aanmerking om donor te worden. Door de vergrote kans op HIV-besmetting is het in België voor homo’s verboden bloed te geven. Roland Javornik gaat in zijn documentaire For This Is My Blood op zoek naar mogelijke oplossingen.

In de brochure van het Rode Kruis staat te lezen dat 'mannen die seks hebben met een andere man' gevraagd worden geen bloed te geven, ongeacht of ze veilig vrijen of niet. Roland Javornik (26) maakte van deze problematiek zijn eindwerk in het kader van zijn studie voor filmmaker aan de Katholieke Hogeschool Limburg.

Risicogroep

“Mijn moeder is nadat ze gered werd door een zakje bloed zelf donor geworden,” vertelt Javornik. “Ik heb toen beslist dat ik ook donor wilde worden. Toen ik bloed ging geven werd ik echter afgewezen omdat ik blijkbaar in een risicogroep zit.” De afwijzing vormt het begin van de documentaire.
Discriminatie?

Wat initieel een algemene documentaire had moeten worden over bloed geven, krijgt zo een plotse wending. “Je wilt iets goed doen voor de maatschappij en dan word je er op gewezen dat je niet mag. Ik ben daardoor verder gaan nadenken. Natuurlijk bestaat die regel uit veiligheidsoverwegingen, maar zijn die regels niet te streng? Is dit een vorm van discriminatie?”

Javornik verwijst naar landen zoals Spanje en Australië waar homo’s wel bloed mogen geven. “In Australië mogen homo’s bloed geven wanneer ze 12 maanden geen seks hebben gehad. Hoe absurd die regel ook is, ze klinkt minder discriminerend dan die van België waarbij je nooit bloed mag geven.”

Bloedplasma

Javornik bepleit in de documentaire dat België over de nodige apparatuur beschikt om homo’s de mogelijkheid te geven op een veilige manier bloedplasma te laten doneren. Door het gebruik van een mytheleenblauwfilter kunnen zowel hepatitis B, C en HIV vernietigd worden zodat er zuiver plasma overblijft.

“Ik begrijp het Rode Kruis volkomen dat het gebruik van deze filter momenteel enkel aanvullend is,” zegt Javornik, “maar zolang niemand er een hoofdmaatregel van wil maken, zal het altijd een zijmaatregel blijven. Het is nu aan de holebi-organisaties om met mensen zoals minister Onckelinx samen te gaan zitten om de mogelijkheden aan te kaarten.”

Liegen als oplossing?

Wie als homo toch bloed gaat geven en zijn geaardheid niet meldt, is strafbaar. “Je ondertekent op eer een formulier waarin je verklaart niet tot een risicogroep te behoren,” legt Javornik uit. “Zij brengen dan technisch gezien de volksgezondheid in gevaar.” Uit een korte rondvraag bleek dat van de 300 bevraagde homo’s 17% bloed doneerde en loog.

Wat Javornik vooral verraste was dat veel donoren niet op de hoogte waren van de regel. “Als je dit als donor niet weet, dan neem ik aan dat je het formulier niet grondig doorleest want het staat er letterlijk in. Hoe veilig is die vragenlijst dan?”

Vertoningen

Met zijn documentaire hoopt Javornik het debat terug te openen. Ook vanuit scholen is er ondertussen vraag naar de documentaire. For This is my Blood staat in november geprogrammeerd tijdens het Holebifilmfestival in Leuven.

© 2009 – StampMedia – Carmen Van Oers


Dit artikel werd gepubliceerd door Dilbeekse Malcontenten op 18/10/2009