Zaterdag vond in Leuven het Belgisch Kampioenschap dodgeball, of trefbal plaats. Een twintigtal ploegen streden om de prestigieuze overwinning. Talloze duiken en vangballen later waren het de mannen van De Beverbrigade die met de trofee mochten pronken. Een sfeerverslag.

Trefbal is geen kinderspelletje. Trefbal is een serieuze sport, en het Belgisch Kampioenschap is de jaarlijkse hoogmis voor alle trefballiefhebbers te lande. Jan Couvreur, voorzitter van zaalvoetbalploeg De Revue, geeft wel toe dat het geen officieel BK is, maar een benefiet.

“Vorig jaar namen we deel aan het WK voor amateurploegen in Bulgarije”, legt Couvreur uit. “Om onze reis te financieren, wilden we geld inzamelen. De winst gaat naar De Revue en Onder Ons Kessel-Lo. Het is een iets anders dan een taartenslag”, lacht hij.

Het spel wordt gespeeld met drie ballen die in het begin in het midden van het speelveld liggen. Wanneer het startsignaal gegeven wordt, loopt iedereen zo snel mogelijk naar de middellijn. De tegenstander uitschakelen, doe je door hem aan te gooien of door de bal te vangen. De ploeg die het eerst zonder spelers valt, is de verliezer.

Slingerworpen

De ploegen beginnen zich op te warmen. Sommigen doen dat met een Duveltje, anderen springen hitsig op en neer. Er hangt een fijne sfeer, mede omdat er een prijs is voor de best verklede ploeg. Toch is er ook een tactische bespreking. “Je moet zoveel mogelijk slingerworpen doen”, zegt een deelnemer. “Maar dat weet natuurlijk iedereen. En beter te laag dan te hoog gooien!”

Nadat iedereen het officiële reglement heeft doorgenomen, gaat het tornooi van start. De ballen vliegen in het rond. Eerst worden de poulematchen gespeeld, vervolgens de kwartfinale, halve finale en finale. Het publiek moet regelmatig wegduiken voor een kanonskogel die hun richting uit komt. Hier en daar sneuvelen bierglazen die onzorgvuldig aan de zijlijn geplaatst zijn. Een jongedame krijgt verzorging na een bloedneus. Dit is geen sport voor mietjes.

Finale

Ruim vier uur later staan twee mannenploegen in de finale. Het lijkt fout te gaan voor De Beverbrigade, maar hun sterspeler slaagt erin met twee vangballen de tegenstand in het zand te laten bijten. Een verdiende overwinning, maar vooral: een geslaagde namiddag voor zowat 200 mensen.

© 2014 – StampMedia – tekst: Jelle Mampaey, foto’s: Caroline Van Rhee


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 04/05/2014