© Omar Bouiraamane

Veel jongeren dromen ervan zelfstandig te worden: je eigen baas zijn, zelf beslissingen nemen en je eigen koers bepalen. Maar ze vinden niet de ondersteuning die ze nodig hebben om hun zaak tot een succes te maken. JOO (Jonge Ondernemers Ondersteunen) is een project van het opleidingscentrum Starterslabo en opbouwwerk organisatie SAAMO in Antwerpen. Het project ondersteunt jonge ondernemers financieel en mentaal bij de vele uitdagingen die ondernemen met zich meebrengt. Het focust daarbij specifiek op jongeren die ervaring hebben met uitsluiting.

© Omar Bouiraamane

Veel jongeren die een onderneming willen starten, onderschatten de financiële kant van de zaak, zoals bijvoorbeeld de boekhouding, en stevenen daardoor sneller af op een faillissement. Projectleiders Rayan Awad en Natasha Zwijsen van SAAMO zijn er om hen te begeleiden, drempels weg te werken en ervoor te zorgen dat ze onderweg niet struikelen.

Met passie begeleiden ze acht weken lang jonge ondernemers in het starterslabo.

“We merkten dat jongeren noden hebben,” zegt opbouwwerker Rayan Awad (26) “En daarmee zijn we dan aan de slag gegaan. Veel jongeren dromen ervan om een eigen onderneming te beginnen, maar vinden geen gepaste begeleiding. Starterslabo kon hen dat bieden. Ik herinner me dat toen ik klein was, ik er ook van droomde om mijn eigen zaak te hebben. Maar ik kende niemand die me daarbij kon helpen, geen organisaties die dat konden doen. Ik was nieuwkomer, ik had mijn plaats hier nog niet gevonden. Nu ik hier mijn weg ken, kan de begeleider zijn voor deze jongeren en hen doorverwijzen naar de juiste mensen. Met dit project bundelen we onze krachten, om te laten zien dat jongeren een droom hebben en dat wij hen kunnen helpen om die droom waar te maken.”

Will-Limba Moleka (23): "Ik wil jongeren motiveren om opnieuw leesplezier te vinden”

© Omar Bouiraamane

Will-Limba (23) is handelsingenieur van opleiding. Hij is gepassioneerd door lezen en literatuur, maar houdt niet van boekhouden. Met zijn onderneming LIMBA gaat hij nu zijn droom achterna. “Ik wil jongeren motiveren om opnieuw leesplezier te vinden,” zegt hij. “Met LIMBA organiseer ik literaire evenementen, leesclubs en boekenclubs. Mijn droom is om de grootste boekenbeurs van de Benelux te organiseren, met boeken uit verschillende culturen en continenten.” Will organiseert elke zondagavond in de Antwerpse café Bukowski een leesevenement voor boekenliefhebbers. 

Adele Sharifi (28): "Ik wil moed geven aan andere vrouwen die bang zijn om hun eigen dromen te volgen”

© Omar Bouiraamane

Adele is een  alleenstaande moeder met Afghaanse roots die op haar eigen benen wil staan en een voorbeeldfiguur wil zijn voor andere vrouwen. “Mijn droom is om een succesvolle zakenvrouw te worden. Met mijn succes wil ik moed geven aan andere vrouwen die bang zijn om hun eigen dromen te volgen,” zegt ze. “Samen met JOO  zette ze de stap naar haar eigen zaak:  een decoratie -en bloemenwinkel. “Ik wil een ondernemer worden, maar ook een cheerleader zijn voor andere vrouwen, naarmate mijn bedrijf groeit.”

Raihana Amiri (24) wil groothandelaar in vegan kaarsen worden

© Omar Bouiraamane

Raihana wil groothandelaar in vegan kaarsen worden. Om zelfstandig ondernemer te worden was de eerste stap een ondernemingsnummer aanvragen. Rayan en Natascha van JOO hebben haar daar van bij het begin bij gesteund. Samen met haar moeder probeert ze andere vrouwen van buitenlandse afkomst van alle leeftijden te versterken, te inspireren en te motiveren om hun dromen na te jagen. 

vorige volgende