Geert Joris heeft het druk. De directeur van boek.be organiseert momenteel de Boekenbeurs in Antwerpen. Bij de opening kondigde hij aan dat het papieren boek niet gaat verdwijnen. Maar is dit waar?

“Er wordt altijd aangekondigd dat met de opkomst van iets nieuws, het oudere zal verdwijnen. Met de komst van het fototoestel zouden er geen schilderijen meer gemaakt worden, met de komst van de computer en het internet zou niemand nog kranten kopen, enzovoorts. Het grote probleem van de e-readers is momenteel de prijs. Toen de gsm goedkoper werd, kocht iedereen massaal een gsm. Hetzelfde geldt voor de e-readers. Er zullen altijd mensen blijven die het papieren boek verkiezen boven de e-readers.”

Op welk vlak wint de papieren krant het van de e-reader?

“Dat is een moeilijk te beantwoorden vraag. Persoonlijk denk ik niets. Gewone kranten doen vandaag de dag niets meer dan wat e-reader kranten kunnen. Ik heb laatst zelfs een prototype gezien van een e-reader met een uitvouwbaar scherm dat even groot is als een krant. Wanneer dat op de markt komt is de e-reader niet meer te stoppen.”

Even iets anders: de Vlaamse overheid schrapte onlangs de subsidies voor schoolbezoeken aan de boekenbeurs. Waarom?

“Wij van boek.be zijn een beroepsfederatie voor schrijvers en uitgevers. Wij vroegen deze subsidies voor schoolbezoeken aan de boekenbeurs aan, omdat er geen andere organisatie was die het deed. Wij zijn daarmee gestopt omdat het niet onze taak is deze initiatieven te organiseren. Die aanvragen moeten trouwens elk jaar opnieuw opgegeven worden, terwijl het ministerie van onderwijs deze taak zou moeten vervullen. Boek.be heeft veel taken, maar leesbevordering behoort daar niet toe.”

Wat zijn volgens u initiatieven die de leegte van dat project kunnen vullen?

“Op het moment zijn er drie verschillende instanties die zich bezighouden met boeken in Vlaanderen. Stichting lezen, een door de overheid gesubsidieerde organisatie die leesbevordering als kerntaak heeft, wij van boek.be en Canon Cultuurcel, de cultuurcel van het Vlaamse onderwijsministerie. Stichting lezen en Canon Cultuurcel kunnen een voorstel uitwerken om aan het Vlaams ministerie voor onderwijs voor te leggen. Het is noodzakelijk dat boekhandelaars een intermediair platform zijn tussen consumenten en uitgevers. De handelaars moeten weten wie de consumenten zijn en waar ze zitten. Wij hebben toekomstplannen om een portaalsite voor het onderwijs in het leven te roepen. Op de site kunnen leerkrachten en schoolkinderen boeken voordelig aankopen, maar hier kunnen ook zaken als samenvattingen en lesvoorbereidingen komen.”

De boekenbeurs loopt nog tot 11 november in Antwerp Expo en wordt georganiseerd door boek.be. Info en tickets op de site: www.boekenbeurs.be

© 2011 – StampMedia – Wouter Brouwers