De Democratische Republiek Congo heeft op maandag 1 juni officieel een elfde uitbraak van ebola-hemorragische koorts op haar grondgebied aangekondigd. Het virus is opnieuw opgedoken in het noordwesten van het land. In het oosten is de tiende uitbraak nog gaande.

Er zijn verschillende positieve gevallen van de virusziekte gemeld in de provincie Equateur. Sinds 30 mei zijn vier sterfgevallen geregistreerd in Mbandaka, de hoofdplaats van de provincie, op ongeveer 600 km van Kinshasa. “Er zijn diverse verdachte gevallen”, deelde de minister van Volksgezondheid Dr. Eteni Longondo mee.

“Het gaat om een provincie waar de ziekte al eerder heeft gewoed. Ze hebben daar al reflexen over wat ze moeten doen. Ze zijn begonnen met de reactie op lokaal niveau”, aldus de minister van Volksgezondheid op een persconferentie op maandag.

“We zullen ze het vaccin en ook de medicijnen heel snel opsturen”, aldus nog de minister. Eteni Longondo wil zich snel ter plaatse begeven.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er al verschillende teams in Mbandaka om de reactie op deze nieuwe Ebola-epidemie te ondersteunen. Dat bleek uit een tweet van de directeur-generaal van het VN-agentschap, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sinds begin 2019 wordt Congo geconfronteerd met een mazelenepidemie die tot nu toe meer dan 6.000 mensenlevens eiste. Cholera en malaria keren ook geregeld terug

Covid en mazelen

Ook het coronavirus woedt in Congo. De Congolese viroloog Jean-Jacques Muyembe speelt momenteel een sleutelrol in de strijd tegen Covid-19. Muyembe wordt telkens opgetrommeld wanneer Congo met ernstige epidemieën te maken krijgt. Samen met de Belg Peter Piot ontdekte hij in 1976 het ebolavirus. Die ontdekking gebeurde in Kikwit.

Muyembe wijdde zijn hele leven en carrière aan de strijd tegen ebola. Samen met minister Eteni Longondo zal hij nu moeten nadenken over de vraag hoe de nieuwe situatie kan worden aangepakt.

Sinds begin 2019 wordt Congo ook geconfronteerd met een mazelenepidemie die tot nu toe meer dan 6.000 mensenlevens eiste. Cholera en malaria keren ook geregeld terug.

“De nieuwe uitbraak van ebola herinnert ons eraan dat Covid-19 niet de enige bedreiging is voor de volksgezondheid in Congo”, aldus de topman van de WHO. De WHO blijft nauw betrokken bij de inspanningen op het terrein, rond diverse ziektes en epidemieën.


Dit artikel werd gepubliceerd door Congo Forum op 04/06/2020

vorige volgende