De Gentse jazzdiva Sabijn presenteerde tijdens de Gentse Feesten haar zevende album De Gentse Fieste Blues. Het album kan beschouwd worden als een eerbetoon aan haar blues gitarist JP, die tijdens het maken van het album overleed.

Amerika, jazz en blues, zijn voor Sabijn één geheel. Ze kreeg de muziek al vanuit de wieg mee: in het café van mé en pé! Thuis stond ze bij wijze van spreken op met Nat King Cole en ging ze slapen met Elvis.

Ondertussen zingt ze al 25 jaar en werd ze in haar eigen stad Gent als rasechte artiest op de planken gelauwerd. Maar het liefst van al zou ze haar valies inpakken om zoals Toots Thielemans haar muziek te kunnen verspreiden over de hele wereld.

Haar grote droom blijft zingen in de Blue Note in Manhattan. Ze zong in maart 2011 op Times Square in New York waar de videoclip voor haar eerste single Move On werd opgenomen. Ze is niet alleen een jazzbeest vol humor en wie haar kent weet wat ze nog meer in haar mars heeft. Ze wordt niet voor niets de blanke Ella Fitzgerald genoemd.

Schot in de roos

Theaterzaal Tinnenpot liep tijdens de Gentse Feesten goed vol voor twee shows van Sabijn. De eerste show 'Jazz in't Gents' was snel uitverkocht de tweede werd een tribute aan Nat King cole, Billie Holiday en vele anderen. ‘Jazz in’t Gents’ bestaat al sinds 2009 en liet al menig hart smelten. Onder het motto “the swing, that’s my thing!” was Jazz in’t Gents al een schot in de roos. En het kon niet anders dan daar een vervolg aan te breien.

De show van 19 Juli werd dan ook in de pers en op de radio aangekondigd als: Jazz in’t Gents plus Primeur. Nico Burssens, moderator en interviewer, probeerde al tijdens een aperitiefinterview op het Veerleplein de waarheid achter de primeur te ontfutselen, maar dat mislukte. Sabijn hield de lippen stijf.

Selfmade woman

De primeur werd bekend gemaakt op de show zelf. Op haar eigen excentrieke, originele manier werd haar splinternieuwe album aan het publiek voorgesteld. Dit allemaal in een volgepakte zaal met een temperatuur van rond de veertig graden.

Ze zong de blues met een vol hart, ondanks de grote hitte kon je een naald horen vallen en men bleef geboeid luisteren. Dit talent kan je alleen toeschrijven aan een selfmade woman als Sabijn of beter gezegd een vrouw met veel métier.

Het ontstaan van het nieuwe album heeft een mooie begin maar een droevig einde. JP (de bluesgitarist van de band) overleed aan kanker tijdens het maken van het album. Sabijn besloot als eerbetoon en als hulde aan de Stad Gent het album alsnog uit te brengen.

Het speelde allang in haar hoofd om Jazz in ’t Gents te overtreffen. Alle teksten zijn door haar hand geschreven. Op de paarse cover van het nieuwe album zie je foto genomen uit één van haar moeilijkere periodes uit haar leven. “Ik heb die bewaard omdat ik wist dat ik nog een bluesplaat zou maken”, aldus de zangeres.

Het laatste nummer op het album is De Gentse Fieste Blues, waarop JP volledig uit de bol gaat. Een gitaarvirtuoos met bandana ging te vlug van ons heen, maar zijn muziek blijft voortleven in de stem van Sabijn.

© 2016 – StampMedia – Bieke BoonenDit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 27/07/2016