© rv

Beste coördinatoren, jeugdwerkers en leiding van het jeugd(welzijns)werk

Graag stellen wij ons even voor. Wij zijn de Stadsambassadeurs van de J100. We komen als groep geregeld samen om stil te staan bij de uitdagingen en de kansen die onze stad te bieden heeft. Dit zetten we om naar acties. Zo ook deze brief want het is bijna zover, zoals elk jaar op 6 december komen Sinterklaas en Piet langs bij onze kinderen. Als Stadsambassadeurs roepen wij op om dit jaar een roetveeg piet te gebruiken.

Het sinterklaasfeest is een feest voor alle kinderen. De figuur van Piet in zijn huidige vorm draagt nochtans bij tot het pesten en discrimineren van kinderen van kleur en is in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag (NOS Nieuws, 2016,). Ook de Vlaamse regering streeft in haar beleidsnota (Beleidsnota Gelijke Kansen, Integratie en Inburgering 2019-2024, 8 november 2019) naar een inclusieve samenleving. Een sinterklaasfeest met een Zwarte Piet in, is geen inclusief feest voor iedereen, het sluit kinderen uit. Het is dan ook dringend tijd om Zwarte Piet aan te passen.

Maar hoe pakken we dat nu aan? We vragen namelijk om Zwarte Piet in zijn huidige vorm te wijzigen en elke vorm van een verwijzing naar het verleden van slavernij en kolonisatie te schrappen. De zwart geschminkte huidskleur, rode lippen, kroeshaar en gouden oorringen; vragen wij af te schaffen. Een roetveeg piet –die enkel zwarte vegen heeft van de schoorsteen- is volgens ons een prima alternatief.

Ook heeft een roetveeg Piet geen kroeshaarpruik, maar dat wil niet zeggen dat de roetveeg Piet geen pruik meer mag dragen. Chirojeugd Vlaanderen bundelde heel wat tips voor een leuk sinterklaasfeest voor iedereen.

Als organisaties die zich focussen op een positieve ontwikkeling van kinderen en jongeren in de vrije tijd, vinden wij het als onze plicht om samen te zorgen voor een mooi en inclusief sinterklaasfeest. Maken jullie daar mee werk van?

Groetjes
De Stadsambassadeurs

vorige volgende