Voor de laatste keer organiseert Studio Brussel hun liefdadigheidsactie Music For Life. Deze laatste editie staat in het teken van diarree, de grootste doodsoorzaak ter wereld bij kinderen onder de vijf jaar. De drie presentatoren in het Glazen Huis dit jaar zijn Siska Schoeters, Sam De Bruyn en Tomas de Soete.

Music For Life doet zijn best om elk jaar een stille ramp te steunen. Dit jaar kozen ze er een speciale uit. “Toen ik voor het eerst de voorstelling van het nieuwe thema las, dacht ik dat ze ons in het zak aan het zetten waren”, zegt De Bruyn. “Maar toen we op de volgende slides geconfronteerd werden met de harde cijfers, verging ons het lachen.”

Het Rode Kruis zorgt ieder jaar voor een thema. “We doen een beroep op hen omdat zij zo’n breed wereldbeeld hebben, zij weten alles over de grootste problemen in de wereld”, zegt De Bruyn. Het Rode Kruis zorgt er ook voor dat het geld goed wordt besteed. Het geld van Music For Life 2011 gaat vooral naar hygiëne, propere watervoorzieningen en educatie in Nepal en China. “Je moet die mensen echt vertellen dat het niet oké is om in hetzelfde water hun behoefte te doen als waarin ze zich wassen’, aldus De Bruyn. “Het is geen oplossing om hen enkel een vrachtwagen vol Imodium te sturen.”

Acties in het buitenland

Vanaf het moment dat het thema werd aangekondigd, schoten de individuele acties als paddenstoelen uit de grond. Elke Vlaamse stad en vereniging zet zich in om het goede doel te steunen. Zelfs vanuit het buitenland stromen de acties binnen. Simon Knaeps (18) draagt zijn steentje bij vanuit Noorwegen. “De hoogste bieder mag met mijn kapsel doen wat hij wil, het hoogste bod is tot nog toe een roze hanenkam”, zegt Knaeps. “Ik besef dankzij Music For Life en het Rode Kruis dat diarree echt een probleem is, dat wist ik daarvoor niet.” Knaeps is zeker geen uitzondering, er zijn duizenden jongeren die voor een laatste keer alles op alles zetten op hun favoriete goede doel te steunen.

De presentatoren moeten zeker niet onderdoen voor de vele acties van jongeren. Zij zitten een week lang opgesloten in het Glazen Huis en leven enkel op sapjes. “Het eerste jaar had ik enorm veel schrik voor diarree, maar dat was gelukkig niet het geval”, vertelt Sam De Bruyn. “Tuurlijk mis ik mijn familie en partner wel tijdens die dagen. Maar ze moeten niet vlak voor mijn neus komen staan, daar maken we duidelijke afspraken over.”

Het Glazen Huis staat van 17 tot en met 19 december in Leuven, daarna verhuist het naar Gent tot 21 december. Music For Life 2011 sluit af in Antwerpen van 21 tot en met 23 december.

© 2011 - StampMedia - Eline De Becker