Ook dit jaar organiseert het artiestenbureau Pretpraters tijdens de Gentse Feesten het humorfestival Prettige Feesten. Dat alles vindt plaats in de balzaal van de Vooruit, waar gevestigde waarden nieuwe grappen op het publiek loslaten. In hun kielzog hoopt een aantal aankomende talenten de comedyhemel te bestormen. Onder hen: Jens Dendoncker.

Wie na een tocht door de Gentse binnenstad lekker lui in een zetel wil neervlijen, houdt best even halt in kunstencentrum Vooruit. Op het menu: try-outs van onder meer Henk Ryckaert, Gunther Lamoot en pappenheimer Bart Cannaerts. Alvorens die gevestigde waarden de coulissen voor het podium inruilen, warmt een nieuwe lichting comedytalenten het Gentse publiek op.

Davidsfonds

Zo ook Jens Dendoncker (24) uit het West-Vlaamse Moen. Na een korte carrière als presentator van rockrally’s en concertreeksen in Vlaamse jeugdhuizen, timmert Dendoncker sinds enkele maanden aan zijn weg in de comedywereld. Dat dat niet onaardig lukt, bewijzen de vele voorprogramma’s die de jolige West-Vlaming voor onder meer Ygor en Steven Mahieu verzorgde.

“Op één van die avonden werd ik opgemerkt door iemand van het Davidsfonds. Op diens aanraden liet ik het presenteren wat links liggen en besloot ik me volledig op comedy toe te leggen”, geeft Dendoncker aan. Al gauw besteeg hij het podium van menig parochiecentrum in Vlaanderen. Niet veel later won hij de Humorklas, een comedywedstrijd van Radio 2. Sindsdien gaat alles in een stroomversnelling.

“Tijdens de Humorklas heb ik de geweldige kans gehad om samen te werken met Wouter Deprez. Op korte tijd kon ik mijn talent verder aanscherpen. Na de humorklas sloot ik me aan bij het boekingskantoor 123 Comedy Club. En dat op mijn profiel daar ‘winnaar Humorklas Radio 2’ prijkt, is uiteraard mooi meegenomen”, vertelt Dendoncker met een kwinkslag. Bekijk zijn sessie van toen via YouTube:

Mix van stijlen

Waar veel artiesten zich op één soort humor focussen, tracht Jens de vreemde eend in de bijt te zijn. Zijn stijl valt dan ook moeilijk te omschrijven. “In mijn acts combineer ik zeer absurde met heel herkenbare elementen. Vaak is de werkelijkheid zodanig absurd dat beide elementen samenvallen”, vertelt Dendoncker.

Comedy moet volgens de komiek niet noodzakelijk een morele boodschap uitdragen. “Belangrijker dan het meegeven van een boodschap, is dat je je publiek een avond lang meeneemt in je eigen gedachtegang. Bij mij is die vaak absurd van inslag: zo kan ik een verhaal beginnen met een struisvogel om te eindigen bij de slippers van mijn oma”, zet Dendoncker zijn verhaal voort.

Comedy op de Feesten

Dat humor ook op een Gentse Feesten zijn plaats heeft, bewijst het comedyfestival ‘Prettige Feesten’ al jaren. Toch meent Dendoncker dat er een aantal voorwaarden zijn om comedy te kunnen brengen. “Comedy is meer dan alleen een microfoon. In een tent op de Vlasmarkt voor een bende nachtelijke zatlappen zal comedy niet tot zijn recht komen. Mensen hebben als het ware een opstapje nodig, een setting - zaal, podium, publiek - die een verwachting creëert. Zonder verwachting bestaat comedy niet”, besluit Dendoncker.

Prettige Feesten vindt plaats van 19 tot 27 juli in de Vooruit. Op 25 en 26 juli verzorgt Jens Dendoncker het voorprogramma van Henk Ryckaert en Gunther Lamoot. Meer info op http://www.prettigefeesten.be/ .

© 2014 – StampMedia – Niels D’haene


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 24/07/2014