Met Asian Persuasion in Zomerfabriek wil singer-songwriter Joni Sheila Belgische artiesten met Aziatische roots letterlijk een podium geven.

“Kan jij drie Belgische artiesten met Aziatische roots opsommen?”, steekt initiatiefnemer Joni Sheila van wal. De Gentse singer-songwriter met Filippijns-Belgische roots mist representatie in de muziekwereld. “De laatste jaren is het meer en meer beginnen dagen dat er eigenlijk maar heel weinig artiesten zijn die op mij lijken. Er is weinig of geen representatie in de media- en cultuurwereld. Dat terwijl er heel veel talent is.”

En dus komt Sheila op de proppen met Asian Persuasion, een muzikale avond in het Antwerpse Zomerfabriek. “Helaas werd ik vroeger vaak gepest omwille van mijn Aziatische roots”, vertelt ze. “Gekleurde kinderen die opgroeien in een witte omgeving kunnen kampen met een identiteitscrisis. Muziek vormde voor mij altijd een uitlaatklep.”

Iets waar rapper Panda Shaolin zich in herkent. “Ik heb roots in Congo en Thailand,  maar ik heb daar helaas weinig connectie mee. Ik ben Belgisch opgegroeid, maar heb me altijd anders gevoeld. Ik kreeg vaak kritiek op mijn uiterlijk, waardoor ik een laag zelfbeeld ontwikkelde. Dat veranderde zodra ik met muziek begon.”

Orienthao, die nog maar sinds kort haar Aziatische identiteit leert omarmen, kijkt uit naar ‘Asian Persuasion’: “Er heerst altijd een speciale sfeer als Aziaten onder elkaar zijn. Ik voel dan altijd veel verbondenheid. Voor mij is het veel krachtiger als ik iemand met Aziatische roots iets zie doen. Niet omdat het dan per se beter is, maar omdat het toont dat wij ook in onszelf kunnen geloven en ervoor gaan, ondanks soms moeilijke culturele obstakels. Het is belangrijk dat er een plaats is zodat anderen kunnen zien dat we bestaan en dus ook onze plaats durven innemen.”

Naast Joni Sheila, Panda Shaolin en Orienthao zullen ook DJ Shindu en singer-songwriter Wanthanee optreden. Tickets en info: www.zomerfabriek.be.


Dit artikel werd gepubliceerd door PZC op 07/07/2022.

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Laatste Nieuws op 07/07/2022.

Dit artikel werd gepubliceerd door MO* Magazine op 07/07/2022.

 

vorige volgende