reacties (0)

Tien dagen langen mocht de Estlandse hoofdstad Tallinn Antwerpen onderdompelen in haar cultuur. De slotdag op zaterdag 1 oktober aan 't Steen in Antwerpen legde de nadruk op het Vikingverleden van deze Baltische staat. Als Europese Culturele Hoofdstad laat Tallinn Europa kennismaken met haar rijke cultuur.

Met haar 1,5 miljoen inwoners is Estland makkelijk over het hoofd te zien. Toch vonden de Germanen het land belangrijk genoeg om het zeven eeuwen lang in te lijven. Deze herfst is het tweeëntwintig jaar geleden zijn dat voormalig Rusland met ijzeren hand over het land heerste. Toch zijn het vooral de Vikings die de Estlandse cultuur gevormd hebben tot wat het nu is.

Om Antwerpen van haar cultuur te laten proeven had een Estlandse delegatie tal van ambachtslieden overgevlogen, die de Antwerpenaren charmeerden met workshops mandenvlechten, ijzer smeden of miniatuurboten kerven uit hout. De Esten hadden ook een Vikingboot meegebracht, een exacte replica van een origineel Vikingschip.

Leven aan de kust

De bedoeling van de tiendaagse in Antwerpen was om Vlaanderen bekend te maken met de Estlandse cultuur. Niet alleen de oude Vikingtradities, maar ook hedendaagse kunst en films werden vertoond. Filmmaker Jaak Rand bracht dat laatste in de vorm van een workshop, waar voorbijgangers hun eigen kortfilm konden maken: "Kinderen en hun ouders kunnen met onze camera's de hele dag hun eigen stop-motionfilm maken, die vanavond op het zeil van het Vikingschip geprojecteerd wordt", vertelt hij.

Talinn en Antwerpen zijn allebei Europese Hoofdstad (Talinn van cultuur, Antwerpen is dit jaar Europese Jongerenhoofdstad), maar buiten dat hebben ze nog overeenkomsten, vertelt Kadri Jauran van het Estische Ministerie van Buitenlandse zaken: "De voornaamste gelijkenis is dat we allebei over een haven beschikken, maar de weg van Talinn naar de kust is onder het Sovjetregime afgesloten geweest. Als Culturele hoofdstad van Europa willen we de focus leggen op de verhalen over het leven aan de kust."

Els Van Effelterre van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad was blij dat Tallinn met haar cultuur naar buiten komt: "Zo kunnen wij hier in Antwerpen de Estische cultuur ontdekken." Volgens Van Effelterre was het programma van de beide steden dit jaar ook compatibel: "Tijdens het Jongerenjaar ging de interesse van de meeste jongeren uit naar cultuur, dus de Europese Culturele Hoofdstad uitnodigen paste perfect binnen ons programma."

Oude tradities

Net zoals de Berbers in Marokko is de nieuwe generatie Esten verknocht aan hun traditie en cultuur. Die oude invloeden zijn volgens Jauran vooral merkbaar in de muziek: "Estlandse jazzmuzikanten gebruiken melodieën uit onze cultuur om een eigen stijl te creëren. Onze muzikanten vonden het fijn om hun muziek in de jazzclub Buster te spelen", zegt ze.

Ijzersmid Heikki Poldma is al vier jaar ijzersmid en merkt ook een stijgende interesse voor ambachtelijke beroepen: "Van ijzersmid zal je niet rijk worden, maar veel jonge mensen kiezen voor dit beroep omdat het cool is. Ik heb mijn job als kleutermeester ervoor opgegeven", lacht hij.

© 2011 - StampMedia - Vincent Buyssens


Reacties

Plaats een reactie