Volwassenen die samenkomen om zich te verkleden en personages uit hun favoriete strips en films te spelen. Die zie je niet enkel met carnaval, maar ook met tienduizenden tegelijk op FACTS in Gent. Het bewijs dat cosplay meer dan ooit leeft in België en voor iedereen weggelegd is.

FACTS is een tweejaarlijkse conventie gericht op cosplayfans. Op 2 en 3 april verzamelden ze in Flanders Expo te Gent. Bij cosplay transformeren de deelnemers in een personage door een, eventueel zelfgemaakt, kostuum aan te trekken en zich vervolgens zoals het personage te gedragen. Inspiratie halen cosplayers doorgaans uit videogames, strips of sciencefictionfilms, maar op FACTS lopen ook heel wat Sneeuwwitjes en Elsa’s uit Frozen rond.

Niet zomaar een hobby

Rosi en Petya baseerden hun kostuums op de film Mad Max. “Het leukste aan cosplay zijn de reacties die we krijgen en de mensen die met ons op de foto willen. Op weg naar hier keken voorbijgangers wel vreemd”, lacht Rosi. Tom, voor de gelegenheid uitgedost als Sora van de videogame Kingdom of Hearts, deelt die mening: “Ik zag cosplay voor het eerst vier jaar geleden op een conventie en wou het meteen ook proberen. Het is erg leuk om een personage te spelen en je legt gemakkelijk contact met andere cosplayers”.

Niet alle cosplayers doen het puur voor het plezier. Op FACTS kunnen ze deelnemen aan de European Cosplay Gathering, zowat het songfestival van de cosplay. Ze lopen dan over een catwalk en moeten zo goed mogelijk op hun personage lijken. Akira is nog maar net begonnen met cosplay maar droomt al van zulke wedstrijden. Tom schrijft af en toe acts uit voor andere cosplayers, maar ziet zichzelf voorlopig niet op een podium staan.

Voor een goed kostuum moet je wel wat geld neertellen. Rosi en Petya hielden het dit jaar goedkoop en gaven elk ongeveer dertig euro uit. Petya spendeerde in het verleden wel al tweehonderd euro aan een kostuum van Star Wars. “Maar dat staat nu te koop. De hype rond Star Wars is te groot geworden”, oppert ze.

Booming business

De conventie draait niet enkel rond cosplay. Ook sciencefiction- en fantasyfans voelen zich er thuis. Daarvoor nodigde FACTS wereldberoemde gasten uit. Acteur Sean Astin, Sam uit Lord of the Rings, moest helaas afzeggen, maar fans van de series MacGyver en Stargate kunnen acteur Richard Dean Anderson ontmoeten. Al moeten ze daar wel wat voor over hebben: dertig euro voor een handtekening en selfie. Per stuk. Maar voor Kevin kan dat de pret niet bederven: “Ik heb een uur moeten aanschuiven maar ben een grote fan dus dat had ik er wel voor over!”

Op FACTS is alles te koop wat met sciencefiction, strips, videogames en cosplay te maken heeft: van kleurlenzen tot Japanse mangastrips die je van achteren naar voren moet lezen. Posters en T-shirts gaan vlot over de toonbank, maar ook zwaarden gebaseerd op exemplaren uit films en videogames zijn populair. Daar kan Anja van zwaardenmaker Fabion uit Nederland van meespreken: “Ik sta wel elk weekend op een conventie zoals deze. Soms ben ik al in de vroege namiddag uitverkocht. De zwaarden uit Lord of the Rings zijn de meest populaire”.

Uit veiligheidsoverwegingen mogen de cosplayers de zwaarden wel niet gebruiken als accessoire op de conventie. Geen probleem, dan maar een exemplaar uit piepschuim of oud ijzer. Creatief zijn ze wel, die cosplayers.

© 2016 – StampMedia – Janne VandeveldeDit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 07/04/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 07/04/2016