Discobar A Moeder speelde op Laundry Day wellicht hun meest legendarische set ooit. De temperatuur overschreed ruimschoots het aanvaardbare en het zweet stroomde de Dixan Dans Tent uit. Na afloop volgde een al even legendarisch gesprek, gelardeerd met de nodige Antwerpse ambiance.

"Het was ongelooflijk warm in de tent", zegt Gunter 'Ras' Van Reusel, "Overal waar wij komen, is het feest." Dat wordt driftig beaamd door Wouter 'De Schele' Hoet: "Zweten als een spons, houd je vrouw in het oog of ze is van ons." De toon is meteen gezet.

Wat is jullie geheim?

De Schele: "Onze pakken. En we zijn een beetje zot. Zo weet het publiek dat het zich eens goed mag laten gaan. Door de week moet je al serieus genoeg doen, bij ons mag je in het weekend compleet uit de bol gaan. Wat denk jij Ras?"

Ras: "Inderdaad, mensen moeten zot kunnen doen. We leven maar een keer, we moeten kunnen ventileren. Bij ons mag je je amuseren zonder gêne. Wij hebben ooit tijdens Humo's Rock Rally het publiek de bamba laten dansen. Bij ons mag dat." (vette knipoog).

De Schele: "Een ander aspect is dat als je een nummer wil horen, je dat kunt aanvragen. Als we de plaat bij hebben, zetten we ze op. Wij draaien volgens ons motto nooit voorgemixte sets: 'Mixen, dat kunnen wij niet fixen'."

Ras: "Wanneer we onze platenbak openen, begint er steeds een nieuw avontuur. We bereiden niets voor. Dat houdt het spannend en onverwacht."

Schuilt er een boodschap in wat jullie doen?

De Schele: "Nee, enkel zot doen."

Ras: "Pas op, uiteindelijk zijn wij al twintig jaar bezig. Muziek is ons leven. Onze passie. We staan ermee op en gaan ermee slapen. We zijn allebei vinyljunkies. Tegenwoordig is iedereen dj en kan je met een computer van alles downloaden. Maar je moet voelen of het nummer 'pakt' of niet. Dàt moet je hebben."

Jullie lokken steeds een heel divers publiek.

Ras: "Daar ben ik ook van geschrokken. Onlangs vroeg een vijftienjarig jongetje in de winkel of ik 'dieje gast' van Discobar A Moeder was. Dat deed deugd, want de meeste muziek die we draaien, dateert nog van voor zijn tijd. Dat wil zeggen dat wij de jongere generatie ook kunnen bereiken."

Treden jullie ook op buiten Antwerpen?

Schele: "Sporadisch. Vaak spelen we een thuismatch. Maar net vroegen West-Vlamingen en zelfs Limburgers of we niet in hun regio optreden. Dat is geweldig om te horen."

Ras: "We hebben in de Ahoy in Rotterdam gespeeld en zelfs in Madrid. Zoals je ziet, we zijn internationaal. (op dreef) Ma mère, your mother, meine Mutter,..."

Hebben jullie geen zin om als rasechte Antwerpenaren een soort Antwerp Allstars bijeen te brengen?

Schele: "Misschien geen slecht idee, maar binnenkort doen we iets in die trand."

Ras: "Ja, ja, ja, binnenkort, heel belangrijk! Op 15 september vieren wij in de Roma ons tienjarig bestaan. We hebben Halve Neuro en nog heel wat ander Antwerps volk uitgenodigd. Het was al na drie weken uitverkocht. Een Roma-record!" (bulderlach)

© 2012 - StampMedia - Sander Carollo


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 06/09/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 06/09/2012