‘De Fermetisten’ zijn een nieuwe speler op onze voedingsmarkt, een van de eerste online. Via de site kan je verse groenten en fruit bestellen van boeren bij jou in de buurt. "We zijn een online boerenmarkt", verklaart oprichtster Katrien Barrat.

Van april tot eind juni konden klanten uit Antwerpen, Gent en Leuven al bestellen bij ‘Fermet’, zoals het merk startte. Alle producten die Fermet aanbood, zijn afkomstig van lokale producenten. De melk komt uit boerderijen niet verder dan 20 kilometer van Gent, Leuven of Antwerpen.

‘De Fermetisten’, zoals de doorstart heet, gaan nu in de hele driehoek Antwerpen-Gent-Leuven ophalen bij boeren en leveren bij klanten, waaronder nu ook toprestaurants. “Op deze manier kunnen we het groeiproces controleren”, vertelt oprichtster Katrien Barrat.

Daarnaast is de prijs die de boer krijgt voor zijn producten hoger dan die ze bij de supermarkt krijgen. “Op de gewone voedingsmarkt krijgt de boer geen eerlijke prijs voor zijn producten. Slechts twintig procent van de kostprijs gaat naar de boer. Bij ons is dat minstens 50 procent.”

Duurzaamheid

Het concept van De Fermetisten is eenvoudig. Je maakt een profiel aan op hun website en vervolgens kan je beginnen shoppen. Daarna wordt je bestelling thuis bezorgd of kan je het ophalen aan een afhaalpunt.

De Fermetisten konden voor de zomer al op heel wat media-aandacht rekenen en het concept sloeg wel degelijk aan bij de consumenten. “We raken een snaar in de markt”, verklaart Barrat. “Mensen zijn op zoek naar nieuwe, duurzame manieren van consumeren. Daarbij wil de consument weten waar zijn voedsel vandaan komt.”

Het buzzword is gevallen: de Fermetisten streeft duurzaamheid na. “We zorgen voor lokale veerkracht. Dat wil zeggen dat er voldoende voedsel is voor de omgeving. Daarnaast zorgen we ervoor dat boer en klant terug in contact komen met elkaar én dat de productie en consumptie duurzaam zijn.”

Bovendien is transparantie voor de bedenkers van Fermet een must. “Het productieproces van de boeren dient controleerbaar te zijn. Alle boeren die met ons in zee willen gaan, moeten bereid zijn om hun verhaal te brengen”, besluit Barrat.

Fotograaf Jeroen Janssens volgde met zijn camera de eerste werkdag van Fermet. Bekijk de fotoreportage via Flickr:

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157652244509475

© 2015 - StampMedia - tekst: Karolien Segers, foto's: Jeroen Janssens


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 27/08/2015