FIFA-baas Sepp Blatter wil dat clubs met puntenaftrek of degradatie worden bestraft bij racistisch wangedrag van de fans. Een jaar geleden verklaarde de Zwitser nochtans dat er 'geen sprake is van racisme in de voetbalwereld'.

"Straffen tegen discriminerende handelingen moeten zeer streng zijn. We zullen dat binnen drie weken bespreken bij de volgende Strategische Commissie", tweette FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Financiële sancties of wedstrijden achter gesloten deuren zijn volgens de FIFA-voorzitter niet langer voldoende.

Dubbelzinnige standpunten

Blatters uitingen over racisme in het voetbal zijn niet altijd even consequent te noemen. Eind 2011 verklaarde hij in een interview met CNN dat racisme op het veld en in de tribunes niet meer bestaat. Politici, managers en meerdere spelers, waaronder Rio Ferdinand, waren verontwaardigd en eisten zijn ontslag. Vorige maand bracht hij een nieuwe visie naar voor: racisme kan niet uit het voetbal geweerd worden zolang het een maatschappelijk probleem is.

Boateng

In een vriendschappelijke wedstrijd tegen vierdeklasser Pro Patria tijdens de winterstop stapte AC Milan-middenvelder Kevin-Prince Boateng van het veld. Halverwege de eerste helft was Boateng de aanhoudende racistische geluiden van de thuisaanhang zat. De Ghanees trapte de bal richting toeschouwers en stapte van het veld, waarna de hele ploeg zijn voorbeeld volgde.

Boateng kon op veel bijval rekenen voor zijn actie. “Het was de juiste beslissing. Italië moet geciviliseerder en intelligenter worden”, zei Milan-coach Massimiliano Allegri. Ook Rode Duivel Vincent Kompany betuigde op Twitter zijn steun.

Niet de oplossing

Sepp Blatter toonde, in tegenstelling tot Michel Platini, weinig begrip voor Boatengs protestactie. “Wat hij gedaan heeft, was goed om de aandacht te trekken. Maar ik blijf erbij dat het niet de oplossing is. Zwaardere sancties zijn dat wel”, verklaarde de FIFA-voorzitter over het incident in verschillende media. Zijn afkeurende houding veroorzaakte een zoveelste polemiek. Om de kritiek te counteren, was Blatter bijna verplicht strengere maatregelen aan te kondigen.

Racisme elimineren

Wat Blatter tot vorige maand onmogelijk achtte, lijkt vandaag een prioriteit. “We doen er alles aan om al het racisme te elimineren”, aldus de vastberaden preses in een interview met de Britse zender Sky Sports. “In Groot-Brittannië is het al grotendeels gelukt om het wangedrag met de juiste aanpak onder controle te krijgen. Dat is een goed voorbeeld. Maar een meer radicale oplossing is puntenaftrek. Dat zal een grotere impact hebben dan elke andere straf.”

Stap in de goede richting

Piara Powar, de voorzitter van Football Against Racism in Europe (FARE), een organisatie die in 40 landen actief is om discriminatie te bestrijden, zegt dat Blatters suggestie een stap in de goede richting is. “We staan achter elk initiatief dat aanzet tot meer verantwoordelijkheid van de verschillende bestuursorganen binnen de voetbalwereld. Maar het is zeker niet genoeg. Opvoeding en bewustmaking moeten centraal staan als we racisme écht willen aanpakken.”

© 2013 -  StampMedia/Plantijn Hogeschool - Andrei Diaconu


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 25/01/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 25/01/2013