ANTWERPEN - Stijn Heistrate (19) is al enkele jaren intensief bezig met film. Hij monteerde voor de Kunstbende een film waarin zijn werk te zien is van de afgelopen twee jaar. Volgend jaar zal hij afgestudeerd zijn als grafisch ontwerper. Hij droomt er nu alvast van om een filmcarrière in Amerika uit te bouwen.

“De organisatie van de Kunstbende kwam ons opzoeken met de vraag of we onze films wouden voorstellen in de voorrondes”, vertelt Stijn. “Op het internet waren enkele werken van mijn klasgenoot, Laurens Vanlandschoote (19), en mezelf te zien. ”De kortfilms waren natuurlijk veel te lang, waardoor we een nieuwe montage van vijf minuten moesten maken.”

Wereld vergeten

Stijn vertelt dat hij ervan geniet om bezig te zijn met film. “Ik vind het leuk om even de wereld te vergeten”, zegt hij. “Ik zag ooit de film ‘Dancer in the dark’, geregisseerd door Lars von Trier. Ik vond zijn werk geweldig. Ik werd zodanig geraakt door die film, dat ik dacht: ‘Dat wil ik ook kunnen!’”

“Ik ervaar een kick als ik emoties kan oproepen bij de kijker. Het voelt alsof ik gefaald heb als filmmaker als ik mensen niet heb kunnen raken.”

Ode aan de horrorfilm

Volgende maand lanceert Stijn samen met Laurens zijn ‘lange kortfilm’. “Het is een kortfilm die uiteindelijk een beetje langer is geworden dan verwacht”, verduidelijkt de jongen. “Het zal een uitgeschreven horrorfilm worden. Ik zie het als een ode aan het genre. Het duo heeft voor het maken van hun kortfilm subsidies ontvangen van de stad Antwerpen. “We hebben een budget van 60% van de kostprijs van het filmen gekregen”, legt Stijn uit.

Stijn is al vanaf zijn dertiende bezig met het maken van films. ”Ik ben begonnen met het maken van animatiefilms. Het is een uit de hand gelopen hobby”, lacht hij.

Amerika

Toch blijft de jonge filmmaker bescheiden. “Ik heb vandaag al heel goede dingen gezien. Als ik zou winnen zou ik allereerst ‘Dank u’ zeggen”, lacht hij. “Mijn intentie is zeker niet om te winnen. Ik wil vandaag vooral kunst opsnuiven.”

Stijn hoopt op een job in de filmsector. “Het zou geweldig zijn als ik een film zou kunnen maken, die helemaal door mezelf gefinancierd werd. Op die manier wil ik mijn talent bewijzen aan de grote productiehuizen.” De Antwerpenaar beseft dat het niet evident is om aan een job te geraken in die sector. “Het is een droom om te werken bij Sundance, een Amerikaanse organisatie. Ik besef maar al te goed dat het een gewaagde gok is, maar als het gebeurt, zou ik het fantastisch vinden!”

© 2013 - StampMedia – Valerie Schreurs – foto: Vincent Tillieux


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 10/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 10/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 10/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 10/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 10/03/2013