Van 10-28 september loopt in Kavka de tentoonstelling ‘How the West is Now’. Deze tentoonstelling van fotografe Célestine Aerden vertelt het verhaal van een paardenranch, in Alberta, Canada.

Aerden studeerde in juni af aan Karel de Grote-Hogeschool. Tijdens de eindejaarstentoonstelling van de laatstejaarstudenten won Aerden de Expo-prijs die Kavka uitreikte. “Kavka reikte die uit omdat mijn werk eruit sprong door het avontuurlijke in mijn beelden.” How the West is Now wordt nog tot 28 vertoond in de Kavka.

Vanwaar komt je passie voor fotografie? 

Aerden: “Ik begon toen ik 15 jaar was. Ik ging op stap met mijn compactcamera en focuste me vooral op wat in de natuur te zien is. Het groeide verder uit door veel te reizen en dus meer te fotograferen. Na verloop van tijd ben ik met een spiegelreflexcamera beginnen fotograferen.”

Vanwaar ligt de focus op Canada?

Aerden: “Het was ooit de droom van mijn grootvader om naar Canada te verhuizen. Hij had negen kinderen en een winkel, dus hij kon nooit zijn droom waarmaken. Mijn vader nam die droom over en werkte er, samen met moeder, hard aan om deze droom werkelijkheid te maken.”

“Ik verhuis binnenkort ook naar Canada, enerzijds omdat ik die droom deel met mijn vader en grootvader, maar anderzijds is het toekomstgericht een interessante keuze. De ongerepte natuur en vrijheid geven er meer mogelijkheden. Het is een hele andere wereld dan België en de mensen zijn er vriendelijk en heel open.”

Ben je alleen op Canada gefocust of ook andere plaatsen?

Aerden: “Naast Canada zou ik ook nog graag naar Ijsland en Nieuw-Zeeland willen gaan om een reportage te maken van het leven daar. Over het algemeen wil ik zoveel mogelijk reizen.”

Hoe kwam terecht bij de paardenranche in Canada, het onderwerp van je tentoonstelling? 

Aerden: “Voor mijn eindwerk wilde ik iets met natuur doen maar ook met mensen. Ik hou ervan om mensen en dieren te fotograferen. Ik ging op zoek naar interessante onderwerpen en ik dacht oorspronkelijk aan een hondensledetocht, waarbij rondgetrokken wordt met een slee en honden. Praktisch bleek dat niet mogelijk, dus ging ik op zoek naar een paardenranch. Ik vond er één die werd gerund door een familie, dus ik ging op bezoek en bracht deze familie in beeld.”

Wat zijn je ambities na deze tentoonstelling?

Aerden: “Ik zou graag nog veel reizen en reportages maken of beelden maken voor reisbureaus. Maar ook huwelijksfotografie spreekt me aan en zou graag werken als huwelijksfotograaf op locatie, als ik goed genoeg ben (lacht). Dan zou ik overvliegen om op huwelijken te gaan fotograferen.”

“Voor jonge fotografen is het moeilijker en moeilijker om al je kansen waar te maken. Maar als je er hard genoeg voor werkt en je jezelf laat opmerken, denk ik dat je zeker iets kan bereiken.”

Bekijk hier de foto's van de opening:

https://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157658052877389/

© 2015 - StampMedia – Milou VerstappenDit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 12/09/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 12/09/2015