(Xioskrant) De lomofotografie is helemaal terug van weggeweest. Nadat de toestellen in 2005 van de markt verdwenen, lijken ze nu aan een opmars bezig. Vooral onder de jeugd zijn ze erg populair.

Lomografie bestaat nog niet zo lang. Het begon in het Russische Sint-Petersburg, waar de eerste Lomo Compact Automaat (LCA) gefabriceerd werd in 1982. In 2005 werd het apparaat echter uit productie genomen. Nu, zes jaar later, begint de kunstvorm aan een flinke terugkeer.

Wat onderscheidt lomografie van gewone fotografie? Het antwoord op deze vraag is simpel. Echte lomografen fotograferen op een aparte manier. Ze laten zich inspireren door de natuur, door het leven en door het reilen en zeilen op straat.

Vaak worden de foto's gemaakt in een simpele en onachtzame stijl. Er wordt wel gezegd dat lomografen 'vanuit de heup' fotograferen. Hierdoor zijn de foto's vaak stroef en onscherp. Tegelijkertijd stralen ze originaliteit en spontaniteit uit. Hierin zit de kracht van de lomografie.

Kunstig mislukt

Nadine Perreman is al jarenlang een grote fan van lomografie. Sinds enkele jaren beheert ze The Lomographic Fonk, een website waarop ze haar favoriete en mooiste foto's publiceert.

"Ik ben al zo'n 10 jaar met lomografie bezig", zegt Perreman. "In het begin was ik er heel fanatiek mee bezig. Ik had bijna elke maand een filmrolletje vol dat ik in Brussel liet ontwikkelen. Vandaag ben ik echter minder actief. Ik schiet bijna 2 of 3 rolletjes per jaar, maar dan elk van een verschillend toestel."

Voor Perreman is lomografie een vak apart. "Het laat je toe niet na te denken. Je werkt meestal met banale speelgoedcameraatjes van plastic waar je niet meer mee kan dan op de knop drukken en afwachten wat het resultaat is. Wat bij lomografie mislukt is, ziet er nog steeds kunstig uit."

Adepten

Dat mislukte foto's nog kunstig kunnen zijn, bevestigt ook René Dupont. Al bijna 30 jaar baat hij Studio Dupont uit, een fotografiezaak in Borgloon. "Er zijn altijd al adepten van de lomografie geweest", klinkt het.

"Wie aan lomografie doet, houdt vast aan de kunst van de fotografie. Je vraagt je af hoe je een verhaal kan vertellen met beelden. Lomografie is een schitterende manier om de wereld op een kritische manier te bekijken. Het is letterlijk spelen met het leven."

Zelf is Dupont ook fan van lomografie. "Lomografie ontwikkelt een zeer creatieve geest. Ik vind het goed dat de jeugd teruggrijpt naar de lomografietoestellen. Door de lensfouten krijg je nochtans vaak wazige foto's. Maar hierin zit net het verhaal. Lomo bewijst dat goedkope toestellen toch mooie dingen kunnen maken."

© 2012 – Xioskrant – Tom Rouvrois


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 25/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 25/01/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 25/01/2012