Het is vandaag Gedichtendag. Ter gelegenheid daarvan zette het gratis blad Metro de afgelopen week poëzie in de kijker. Het zette ook ons aan tot het maken van een stiftgedicht. Say what?

Om uit te leggen wat een stiftgedicht is, bellen we Geert Simonis (29). De Leuvenaar met Limburgse roots is een opkomend dichttalent en specialiseert zich in dat soort poëzie. “Het is kinderspel: door in een bestaand artikel woorden te doorstrepen, vorm je een gedicht met de termen die overblijven”, legt hij uit.

Geert maakt al drie jaar lang van doodgewone krantenartikels de leukste stiftgedichten: “Zo’n drie jaar geleden keerde ik terug van een voorstelling over stiftgedichten in Antwerpen. Ik zat op de trein, verveelde mij wat, en er lag een oude krant voor mij. Ik dacht toen: waarom probeer ik zelf eens geen stiftgedicht te maken?”

Seks in Sussex

Intussen heeft Simonis al een heleboel gedichten bij elkaar gestift. Op welk hij het meest trots is? “Er is een gedicht dat er wat mij betreft uitspringt: in ‘De Standaard’ stond eens een artikel met tips om met de kinderen op reis te gaan naar Sussex, Engeland.  Toen ik klaar was met het artikel, ging het over seks met kinderen. Ik heb daar toen goed met kunnen lachen”, grinnikt Geert. Nieuwsgierigen kunnen het hier terugvinden.

Wij gingen aan de slag met een artikel in Metro van vandaag. Dit is het resultaat:

"Iedereen moet profiteren"

De hele bevolking moet profiteren

Dat is de uitdaging voor volgend jaar

goed, klonk het.

ook in Vlaanderen.

©  2014 – StampMedia – Miek Thieren