Scheld'apen vierde zo pas zijn 15de verjaardag aan de D'Herbouvillekaai. Het is de laatste keer dat ze daar de kaarsjes uitblazen want tegen het einde van dit jaar moeten ze effectief van het terrein weg. Het jeugdcentrum verhuist dan, met een dubbel gevoel, naar de Ankerrui 5-7.

De organisatie van Scheld'apen kon zich reeds lange tijd voorbereiden op de verhuizing naar de Ankerrui. Ze wisten al drie jaar dat het er aan zat te komen. Hoewel ze het spijtig vinden dat ze weg moeten, toch zijn er ook voordelen aan. “Het is natuurlijk erg spijtig dat we deze fantastische plek in het groen moeten achterlaten”, vertelt Pieter Willems, lid van de organisatie. “De nieuwe plek die we toegewezen krijgen, bevat echter wel een betere infrastructuur. We moeten veel achterlaten, maar we krijgen er ook veel voordelen bij.” Aan de Ankerrui ligt Scheld’apen namelijk midden in het centrum van de stad. Zo is het makkelijker te bereiken dan de D’Herbouvillekaai. De Ankerrui bevindt zich midden in een studentenbuurt en de organisatie hoopt dan ook meer mensen te bereiken op de nieuwe locatie.

Voetbalstadion

Eerst was het de bedoeling dat Scheld’apen zou wijken voor het nieuwe voetbalstadion van Antwerpen. Of dat voetbalstadion er nu effectief komt, is nog steeds onzeker. Wat we wel weten, is dat de locatie van Scheld’apen zal opgaan in het ruimere plan Blue Gate Antwerp.  Blue Gate is een eco-effectief  bedrijventerrein. “We hebben veel mooie herinneringen aan D’Herbouvillekaai”, zegt Pieter. Toch vindt hij het moeilijk om een hoogtepunt te kiezen uit hun 15-jarig bestaan. “Er zijn zoveel hoogtepunten; zo heb je de verjaardagvieringen en de grote evenementen, maar even leuk zijn de rustige avondjes bij de Volxkeuken, waar mensen gezellig in de tuin zitten met een muziekje”, vertelt hij.

Bijsturing nodig

Op de nieuwe locatie zal er ook wat veranderen aan Scheld’apen. De organisatie heeft het gevoel dat er nood is aan plekken waar jongeren zich kunnen ontplooien. Toch zijn ze er nog niet uit wat ze juist gaan veranderen. “Scheld’apen is in ieder geval niet meer hetzelfde als 15 jaar geleden”, zegt Pieter. Maar hun grootste troef blijft de openheid van geest. Ze willen zeker nog steeds een plek zijn waar jongeren terecht kunnen voor verschillende creatieve uitingen. Dat jongeren er kunnen genieten van muziek, kunst en theater, verandert niet. “We zullen nog moeten nadenken over wat er veranderd kan worden en over wat de locatie ons biedt”, vertelt Pieter.

Stevig afscheidsfeestje

Scheld'apen is zeker nog van plan een groots afscheidsfeest te geven, maar wanneer juist weten ze nog niet. De organisatie vermoedt dat het eind september, begin oktober zal vallen. En het zal een stevig feestje worden. Hoewel de verbouwing van de locatie op de Ankerrui vertraging heeft opgelopen, verwacht de organisatie er toch in maart of april van volgend jaar te kunnen openen.

© 2013 – StampMedia – Ditte Bervoets, foto: Camille Thys


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 10/07/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 10/07/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 10/07/2013