GENK - De hotels in het stadscentrum van Genk zijn dit weekend allemaal volgeboekt. Maar niet alle gasten komen voor het muziekfestival Genk on Stage. Sommige hotelgasten zijn in Genk voor een internationaal kartingevent op Horensbergdam. Zij appreciëren minder dat de stad luidruchtig feest viert.

In Hotel Ecu op de Europalaan waren de helft van de bedden geboekt door Genk on Stage-bezoekers. Hotel Arte verwelkomde dan weer vooral karting-rijders, maar ook enkele Italianen die speciaal vanuit Italië naar Genk afzakten om hun idool Umberto Tozzi te zien. In M-hotel hadden ook toeristen een kamer geboekt. En in Carbon logeerden zelfs enkele artiesten. “Maar we mogen niet zeggen welke artiesten”, zegt receptionist Noël Rutten.

Overlast

De meeste hotels verwittigden hun gasten dat Genk on Stage plaatsvond en dat het festival tot diep in de nacht duurt. Maar Arte hotel had dat niet gedaan, waardoor sommige hotelgasten over het nachtlawaai klaagden. De gasten die voor de karting kwamen, hadden last van het festival. Ze gaan al om 8 uur ‘s avonds slapen en staan om 7 uur terug op. Ze moeten vroeg op het circuit zijn zodat ze kunnen oefenen voor het kampioenschap. Maar door de luide muziek kunnen ze niet slapen.

“Sommige gasten zijn zelfs naar een ander hotel buiten Genk vertrokken”, weet Kristof Szeszka, eigenaar van de bar en stand-in aan de receptie van het Arte Hotel. Ook in het M-hotel kregen ze klachten over het festival.

Camping

Al enkele jaren leeft het idee om samen met Genk on Stage een festivalcamping te openen. Maar voorlopig is dat nog niet concreet geworden. “We zijn een stadsfestival en willen de camping dan ook in de stad houden. Maar waar vind je genoeg plaats nabij het centrum?”, vraagt Lieve Wouters, promoter van Genk on Stage zich af. “Als we ooit een camping organiseren, dan willen we een degelijke camping aanbieden.”

Wouters heeft wel weet dat heel wat festivalgangers zelf hun overnachting regelen. Zo wordt er beperkt aan ‘couchsurfing’ gedaan en heeft de stad Genk een Facebook-pagina aangemaakt waar mensen elkaar kunnen leren kennen. “Veel jongeren overnachten tijdens Genk on Stage ook bij vrienden”, weet Wouters.

© 2013 - StampMedia - Linsey Reekmans, foto: Jasper Anthonissen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 30/06/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg op 05/07/2013, p. 2