Vrijdagavond 29 januari had de genkse jeugd reden tot feesten. Jeugdcentrum Rondpunt 26 blies 3 grote kaarsen uit en wilde dat dan ook extra in de verf zetten. Voor deze speciale ‘Red Edition’ kleurde alles en iedereen bloedmooi rood.

Éen blok power

Even wat cijfers: 14 vaten gerstenat getapt, ongeveer 1000 bezoekers en 6 hyperenergieke leden van Les Truttes die het dak er net niet af bliezen. Voor een vol huis zorgden zij voor de apotheose van de avond. “We hebben de laatste maanden weinig gespeeld. Maar het publiek hier in Genk reageerde superenthousiast. Het was hier één blok power en dat merkten we duidelijk op het podium,” aldus frontman Mister Sly. Nadat de storm van Les Truttes was gepasseerd mochten DJ Ward (Q Music Party Tour, Groovewatchers) en DJ Xavier, een lokaal talent, met hun mixskills het publiek helemaal plat spelen.

Moulin Rouge

Er was door de organisatie ook voor opvallende randanimatie à la Moulin Rouge gezorgd. Onder andere een 'Chapel of Love' waar je in ware Elvisstijl met je vriend of vriendin kon trouwen. Aan de ingang stond de Lachspiegel klaar, een komisch ontvangstduo in rode bell boyoutfits. Een ludieke theateract rond seksualiteit ondersteund door de 'Condomobiel' zorgde voor de nodige portie sensibilisering. De 'Guestcam' was een caravan waarin fuivers op een Big Brotheriaanse manier ondervraagd werden.

Krachten bundelen

Veel aandacht voor de inkleding dus. "Het verjaardagsfeest van JCRP 26 is altijd speciaal. Organisaties zoals Grabbelpas, de jeugdraad en jeugdhuis Ginsert bundelen hiervoor hun krachten." Zegt Roel Rabijns, coördinator van het jeugdcentrum. "We mogen tevreden zijn over het eindresultaat. Een vol huis, ja dat hebben we hier nog niet veel meegemaakt."

Misvatting

De kritiek op het nieuwe jeugdcentrum dat er te weinig te doen zou zijn, vindt Roel een foute perceptie. "Momenteel worden er 30 tot 35 weekenden per jaar gevuld met een activiteit. Tel daarbij de examenperiode en de traditioneel iets rustigere zomermaanden en je kan stellen dat er toch bijna ieder weekend iets te beleven valt."

Trots

Of hij tevreden is over 3 jaar JCRP 26? Roel vindt van wel. “Ik ben vooral trots op de dynamiek die het jeugdcentrum teweeg heeft gebracht binnen de genkse jeugdwerking. De nieuwe locatie en de centralisering van een aantal jeugdorganen maken dat wij veel makkelijker bereikbaar zijn voor alle jongeren. Dat was vrijdag ook duidelijk te merken aan het publiek dat heel divers was. Het jeugdcentrum integreert langzaam maar zeker binnen de multiculturele genkse leefwereld."

Volksdansen

Hoe ziet de toekomst eruit? "Wij willen onszelf naar de toekomst toe een breder profiel aanmeten. Evenementen zoals HUMO’s Rock Rally geven ons die kans. Verder zijn wij van plan een reeks workshops permanent aan te bieden," vertelt Roel. Rond welke thema’s, dat valt nog te bepalen. "Kijk, een jeugdcentrum moet geven wat de jongeren willen. Als uit peilingen zou blijken dat pakweg volksdans de nummer één tijdsbesteding zou zijn van jongeren, dan is het niet meer dan normaal dat we dat zouden opnemen in onze programmatie!"

© 2010 – StampMedia – Tekst: Dimitri Buntinx en Christoffer Allegrezza, Foto's: Joël Bervoets en Robbert Van Nes


Dit artikel werd gepubliceerd door Gündem - online op 31/01/2010
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 01/02/2010