© Erwin De Decker (facebook)

Gentenaar Erwin De Decker verloor in de jaren 80 zijn hart aan Berlijn. Nu pendelt hij al tien jaar tussen zijn thuisstad en de Duitse hoofdstad. Om zijn liefde én kennis over de stad met andere geïnteresseerden te delen, organiseert De Decker al acht jaar begeleide wandelingen voor toeristen

“In 1984 ging ik voor het eerst naar Berlijn. Mijn echtgenoot is een Duitser. Hij wilde graag in Berlijn studeren en ik ben hem gevolgd. In die periode ben ik verliefd geworden op de stad”, zegt Erwin De Decker. Tien jaar geleden besloot hij dan ook om van Berlijn zijn tweede thuis te maken. Sindsdien woont De Decker afwisselend in Gent en Berlijn. “Vanaf de eerste keer dat ik Berlijn bezocht tot nu heeft de stad een metamorfose ondergaan. De hoofdstad kende een heel turbulente geschiedenis, vooral de laatste honderd jaar. Dat verleden voel je hier nog en dat fascineert me enorm. Berlijn is ook een zeer jonge en multiculturele plek met veel vrijheid en verschillende soorten mensen.”

Hoewel hij zowel in Berlijn als in Gent een adres heeft, vertoeft De Decker het meest in de Duitse hoofdstad. Naar België komt hij alleen om de banden met zijn vrienden en familie te onderhouden. Heimwee naar zijn geboorteland heeft De Decker allerminst. “Ik heb eerder heimwee naar Berlijn dan naar België”, lacht hij. “Als het van mij afhing, was ik al lang permanent naar hier verhuisd. Maar mijn echtgenoot wil alles niet zomaar opgeven. In de toekomst zal dat niet veranderen. Na zoveel jaar is die discussie gesloten.”

"In België is de bevolking de laatste jaren erg verzuurd."

Groene Oase

Het bruisende Berlijn verschilt erg van het eerder bedeesde Belgenland.Als je Berlijn met Brussel zou vergelijken, merk je dat het leven aan de Spree rustiger is. Er is veel minder verkeer en het is minder bevolkt dan andere grootsteden. Dat geeft een gevoel van rust. Het is hier ook minder hectisch.” Daarnaast biedt de Duitse hoofdstad heel wat natuur. “Zeker in de zomermaanden is het leuk om je helemaal terug te trekken in een van de vele parken. En dat midden in het centrum van de stad!” Tot slot is de sfeer er volgens De Decker vele malen beter dan bij ons. “In België is de bevolking de laatste jaren erg verzuurd. Hier is het ook niet perfect, maar toch minder zuur dan in ons land.”

Dat het leven in Berlijn toch niet altijd rozengeur en maneschijn is, blijkt uit de welvaart van de gemiddelde Berliner. “De lonen en levensstandaarden liggen in België hoger dan in Berlijn. Daaraan merk je dat ons land rijker is. Mensen verdienen meer en kunnen zich ook meer veroorloven.” Verder zijn de administratie en de gezondheidszorg in ons land beter georganiseerd. 

Uit een ver verleden

Sinds zijn eerste bezoek aan Berlijn heeft De Decker niet stilgezeten. Door zijn jarenlange ervaring in de toeristische sector, schreef hij een groot aantal reisgidsen, waaronder enkele over de Duitse grootstad. Acht jaar geleden startte De Decker op vraag van zijn lezers met Nederlandstalige begeleide wandelingen doorheen de hoofdstad waarin hij de rijke geschiedenis van de stad uit de doeken doet. “Ik vertel alles vanuit eigen ervaring. Als je een stad al zolang kent en er een vriendenkring hebt opgebouwd, dan spreek je zowel uit menselijk ervaring én met de kennis die je doorheen de jaren hebt opgedaan.”

Onder de naam Berliner Luft biedt de Gentenaar drie types wandelingen aan, aangepast aan de kennis van de toeristen over Berlijn. Zo is er een klassieke wandeling van anderhalf uur waarbij hij je meeneemt door het centrum van Berlijn of een langere wandeling van drie uur die het verhaal van de Berlijnse muur vertelt. “Dat verhaal blijft toch veel mensen fascineren, zeker omdat het voor de meesten iets is uit een ver verleden. Het is ook interessant om het vanuit een Belgisch standpunt te verklaren. De mensen appreciëren dat.” Tot slot zijn er de themawandelingen waarbij toeristen de grootstad op een andere manier en los van de klassieke bezienswaardigheden kunnen ontdekken.

Zolang zijn leeftijd het toelaat, wil De Decker wandelingen blijven begeleiden. Of er in de toekomst extra wandelroutes bijkomen, hangt volledig af van de interesses van zijn doelpubliek. “Aan de klassieke wandeling of de wandeling langs de Berlijnse muur kan ik weinig veranderen. Voor mensen die Berlijn al kennen en toch iets nieuws willen ontdekken, zou ik wel een aantal ongekende wandelingen kunnen maken. Het is voor mij ook leuk om op zoek te gaan naar nieuwe dingen. En er zijn altijd wel nieuwe dingen te vinden in Berlijn.’

 

© Erwin De Decker (facebook)
vorige volgende