In tegenstelling tot de voorbije edities beginnen de Gentse Feesten niet op zaterdag, maar gaan de festiviteiten een dag eerder van start. “Op die manier proberen we meer volk te lokken. Veel mensen zetten hun weekend immers al op vrijdagavond in”, luidt het bij de organisatie. Of er daadwerkelijk meer feestvierders zullen opdagen, valt nog af te wachten.

Het officiële startschot van de Gentse Feesten werd vrijdag om 18 uur gegeven. De stadssleutel is vanaf dan, voor 10 dagen, overhandigd aan feestburgemeester Christophe Peeters. Twee uur later weerklonken de eerste noten uit de luidsprekers op de grote pleinen in de binnenstad.

Openingsstoet

Voor de échte Gentenaars beginnen de Gentse Feesten echter met de officiële openingsstoet. Die vindt traditiegetrouw op de eerste dag van de Feesten plaats. Dat zou dus dit jaar op vrijdag zijn, al besliste de organisatie er anders over. “We hebben er toch voor gekozen om de stoet op zaterdag te laten doorgaan, zoals de voorbije jaren”, legt feestburgemeester Christophe Peeters uit. “De stoet is al jarenlang een ware familiegebeurtenis. Door de stoet op vrijdag te plannen, zouden we hen dat familiemoment ontzegd hebben.”

Toch is niet iedereen even tevreden met de beslissing om de openingsstoet op zaterdag te laten doorgaan. Onder de misnoegden o.m. de Weergaloze Brigade, het collectief rond vzw Trefpunt, dat op vrijdagavond een officieuze openingsstoet hield aan het Bisdomplein. Officieus, maar volgens het collectief dé stoet voor de echte Gentenaar, want hun stoet vindt wel plaats op de eerste feestdag.

Onduidelijk startschot

Volgt u nog? Nee? Dan hebben we nog niet verteld dat donderdagavond al honderden feestvierders samentroepten voor een verfrissende pint op de Vlasmarkt. Voor velen blijft het onduidelijk wanneer de feesten start(t)en. Donderdag, vrijdag of zaterdag? Weet de feestvierder wel nog wanneer de Feesten beginnen?

Uit een kleine rondvraag blijkt dat de meeste feestvierders weten dat de feesten officieel op vrijdag beginnen, al is het exacte tijdstip niet meteen duidelijk. “Ik heb gehoord dat de Feesten voor de eerste keer op een vrijdagavond starten, al weet ik niet precies hoe laat. Het overhandigen van de stadssleutel? Daar weet ik niets van”, aldus Jordy (18). Fien ziet dan weer weinig verschil met vorig jaar. “Natuurlijk beginnen de Gentse Feesten vandaag, maar dat was vorig jaar toch ook zo?”, aldus de 21-jarige jongedame.

Anderen daarentegen zijn er rotsvast van overtuigd dat de Feesten pas zaterdagnamiddag aanvatten, met de officiële openingsstoet. Zo ook Zeno (23). “Net als vorig jaar loop ik mee in de officiële openingsstoet. Aangezien die dit jaar ook op zaterdag plaatsvindt, dacht ik dat die gold als het officiële startsein”, geeft hij aan.

Minder volk?

Door de onduidelijkheid over het begin van de Gentse Feesten, zou er de eerste avond wel eens minder volk kunnen komen opdagen. Feestburgemeester Peeters meent echter dat het niet zo een vaart zal lopen. “Als ik zie dat deze namiddag al heel wat feestvierders door de straten dwalen, dan denk ik niet dat we ons zorgen moeten maken.”

Door de Feesten op vrijdag te laten starten, slaat het stadsbestuur twee vliegen in één klap. “Door te starten met een lang weekend hopen we meer feestvierders te lokken en tegelijkertijd beperken we de geluidsoverlast voor de buren, door de Feesten een dag eerder te laten stoppen”, besluit Peeters.

© 2014 – StampMedia –Niels D’haene