Credit: VZW Humain

De Gentse kledingwinkel Just Hazel hield een inzamelingsactie in het kader van De Warmste Week. Mensen konden van 26 november tot 4 december winterkleding verzamelen voor Vzw Humain, een organisatie die humanitaire bijstand biedt aan mensen in nood.

Just Hazel Feelgoodstore is opgericht door drie Gentse vriendinnen die een hart voor duurzaamheid, mode en lekker eten hebben. Ze waren al langer bezig met biologisch eten, maar zochten een oplossing om ook een duurzame kledingkast te creëren. Duurzame kledij vinden die ook nog eens trendvol is, bleek moeilijker dan gedacht. Daarom besloten ze om zelf een duurzame kledingkast te promoten.

De Gentenaren bedachten dat als iedereen eens in zijn of haar kast zou kijken, er vast wel warme kleren te vinden zijn. Jassen, truien, ondergoed en sokken zijn essentieel voor de koude winterdagen. Ondertussen slapen veel mensen in extreme koude, onder andere in de 'jungle' van Calais. Op deze manier willen we hen een beetje warmte schenken”, klinkt het. Met de slogan ‘doneer een stukje warmte’, brengen ze de boodschap over naar het grote publiek.

Niet eerste keer

 “We hebben vijf grote zakken ingezameld. Redelijk veel mensen zijn kledingstukken komen doneren”, zegt Nina Spooren, een van de oprichters van Just Hazel. Zelf hebben de vriendinnen ook een heel kledingrekje met eigen niet gedragen kledij verzameld. Het is bovendien niet het eerste initiatief van de kledingwinkel. “Voor een ander project hebben we ooit oude kleding ingezameld. Daarvan zouden we later een tapijt laten maken bij Carpet of Life, een Nederlandse fairtrade organisatie die in Marokko handgemaakte tapijten laat weven. Als we genoeg budget hebben, willen we dat graag laten doen.”

De oprichters vinden het belangrijk dat mensen die buiten in de kou en in tenten moeten slapen, verzekerd zijn van warme kleding. “We willen solidair zijn met vluchtelingen. We pleiten ook voor betere, structurele oplossingen waardoor mensen niet in de kou moeten slapen.”

 

vorige volgende